Korodi Attila, az ENSZ New York-i klímacsúcsán: Románia teljes energiafogyasztásának csaknem negyede megújuló energiaforrásokból származik

2014.09.24. | Környezetvédelem , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Korodi Attila, az ENSZ New York-i klímacsúcsán: Románia teljes energiafogyasztásának csaknem negyede megújuló energiaforrásokból származik

Több mint 120 államfő hangsúlyozta a klímaváltozás elleni azonnali intézkedések fontosságát az ENSZ által szervezett New York-i klímacsúcson szeptember 23-án. A találkozón a jelenlévő országok hozzájárulásával meghatározták a 2015 decemberében Párizsban elfogadandó globális klímaváltozási egyezmény alapjait, amely 2020-ig lesz érvényes.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének alelnöke bemutatta Románia klímaváltozási stratégiáját, és kiemelte azokat az eredményeket, amelyeket ennek alkalmazása során ért el az ország. Emlékeztette a jelenlevőket arra, hogy Románia 2001-ben elsőként ratifikálta a Kyotói-egyezményt, ezzel pedig arra kötelezte magát, hogy 1989-hez képest 8 százalékkal csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátást. A miniszter kiemelte, a 2012-es adatok szerint Románia 58%-kal csökkentette az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátást, ma már az ország teljes energiafogyasztásának csaknem negyede megújuló energiaforrásokból származik.

 

Csak közös erővel, egybehangolt cselekvéssel tudjuk 2050-re a globális hőmérsékletemelkedést 2 Celsius fokra korlátozni. A 2015 végén Párizsban sorra kerülő találkozóig minden országnak fel kell készülni egy komoly célkitűzésekkel járó egyezmény aláírására” – fogalmazott Korodi Attila az új globális egyezmény kapcsán.

 

A klímacsúcs egyik legfontosabb pontja a Világbank által kezdeményezett, a szén árára vonatkozó nyilatkozat aláírása volt, amelynek értelmében a jelenlévő országok, – az állami intézményeket, és a magánszférát is beleértve – egyhangúan felvállalják, hogy olyan fenntartható gazdaságot működtetnek majd, amelyben csökkentik a széndioxid kibocsátást. Románia, az EU tagállamainak többségével együtt egyetértett a nyilatkozattal.

 

A klímacsúcs munkálatait egy, a találkozó során megfogalmazott következtetéseket összefoglaló dokumentummal zárták. Ezt egészítette ki a globális klímaváltozás elleni felhívás is, amely keretében 400.000 ember vonult fel New York utcáin.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.