Korodi Attila Strasbourgban: az ET jelentése egy újabb nemzetközi jelzés arra vonatkozóan, hogy az ukrajnai helyzet nemzetközi normákat sért

2017.10.12. | Nyelvi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Korodi Attila Strasbourgban: az ET jelentése egy újabb nemzetközi jelzés arra vonatkozóan, hogy az ukrajnai helyzet nemzetközi normákat sért

Az Európa Tanács Közgyűlése nem lehet tétlen egy olyan folyamat kapcsán, amely alapvető jogaitól fosztja meg az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket. Bármilyen kisebbségnek joga van ahhoz, hogy anyanyelvén tanuljon, ezt nem lehet semmilyen reformmal felülírni. Az oktatási reform álcája alatt Ukrajna súlyosan diszkriminálja a kisebbséghez tartozó közösségeket, továbbá ennek a  törvénynek a gyakorlatba ültetése mind amellett, hogy visszalépést jelentene a kisebbségi jogok tekintetében, ellentmond az ukrán alapokmánynak és a nemzetközi keretegyezményeknek és szerződéseknek is” − mutatott rá Korodi Attila, az Európa Tanács Közgyűlésének tagja október 12-én azt kővetően, hogy az ET Közgyűlése jelentésben ítéli el az Ukrajnában kialakult helyzetet.

Sürgősségi eljárásban tárgyalta az Európa Tanács Közgyűlése októberi ülésén az ukrajnai oktatási rendszer megreformálására kidolgozott törvény előírásait, amelyek jelentős mértékben visszaszorítják az anyanyelven történő oktatást. Mint ismeretes, az új ukrajnai oktatási törvény nagy nemzetközi ellenállást gerjesztett, többek között Magyarország és Románia is kifejtette elítélő álláspontját.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselője, az ET Közgyűlés tagja elmondta, a ma megszavazott jelentés egy újabb nemzetközi jelzés arra vonatkozóan, hogy az ukrajnai helyzet nemzetközi normákat sért és ellentétes azzal az elvárásrendszerrel, amelyet az európai államok egymással és saját magukkal szemben mérvadónak kell tekintsenek a kisebbség jogok biztosítása terén.

A képviselő a jelentés vitáján, hozzászólásában úgy értékelte, az Ukrajnában élő kisebbségekre a kievi törvényhozás nagy nyomást gyakorol azáltal, hogy veszélyezteti az anyanyelven történő oktatást, majd hozzátette: „romániai magyarként anyanyelvemen tanultam, és a román nyelvet is elsajátítottam egy magyar tannyelvű iskolában. Ukrajnának meg kell értenie, hogy nem foszthatja meg kisebbségeit attól a joguktól, hogy anyanyelven tanuljanak. Az ET által elfogadott jelentés egyértelművé teszi, hogy a Velencei Bizottság álláspontját Ukrajnának figyelembe kell vennie és egyensúlyt kell teremtenie a kisebbségi és regionális nyelvek védelme és az ukrán nyelv állami szerepe között.”

Korodi Attila továbbá elmondta, örvendetes, hogy Románia és Magyarország közösen lépett fel az Ukrajnában kialakult helyzet megoldása érdekében, és az RMDSZ szeptemberi kezdeményezésére is az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének romániai delegációja és Magyarország sürgősségi eljárásban kérte ennek a  reformnak a megvitatását az októberi ülésszakban.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.