Kötelező óvodai oktatást középcsoporttól! – első házként szavazott a képviselőház az RMDSZ kezdeményezéséről

2018.03.28. | Oktatásügyek

Zöld utat adott a képviselőház plénuma március 28-án az RMDSZ azon kezdeményezésének, amely kötelezővé tenné az óvodai nevelést középcsoporttól.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a Szövetség célja megszüntetni azt a szakadékot, amely a városi és a vidéki tanintézmények között észlelhető abból adódóan, hogy vidéken kevesebb gyereket visznek óvodába, így nem sajátítják el az iskolakezdéshez szükséges alapismereteket. A szakemberek szerint egy gyerek jobban teljesít az iskolában, amennyiben részt vett az óvodai nevelésben. „A gyermek személyiségfejlődésében az óvodai nevelés egy életre meghatározó, hiszen itt sajátítják el a gyerekek társadalmunk normáinak és értékeinek alapjait. Míg városon a gyerekek részt vesznek az óvodai nevelésen, a vidéki környezetben ez sokszor problémát jelent. Innen eredeztethető számos probléma, amellyel az elemi osztályokban tanító pedagógusok, a szülők és maguk a gyerekek is szembesülnek. Az a célunk, hogy a kötelező óvodai nevelés révén a gyermek könnyebben tudjon felzárkózni és felkészülni az iskolai tanításra, hiszen az óvoda az a szintér, ahol elsajátítják az alap készségeket”.

A Szövetség kezdeményezését a szenátus tárgyalja majd döntéshozó fórumként.