Kötelezővé válik az óvodai oktatás – elfogadta a parlament az RMDSZ tervezetét

2019.03.11. | Szenátus

Kötelezővé válik az óvodai oktatás – elfogadta a parlament az RMDSZ tervezetét

A gyerekek fejlődésében fontos szerepet játszik az óvodai oktatás, hiszen olyan alapkészségek elsajátítását segíti, amelyek elengedhetetlenek az iskolai képzés során. A kisgyerekek itt tanulnak meg aktívan bekapcsolódni a társas tevékenységekbe, itt tanulnak meg figyelni, alkalmazkodni a közösséghez. Ezért javasoltuk az óvodai oktatás kötelezővé tételét – nyilatkozta hétfőn Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a szenátus, az alkotmánybírósági döntés értelmében ismét elfogadta a Szövetség törvényhozói által kezdeményezett jogszabályt.

A törvénymódosítás szerint az óvodai oktatás minden szintje kötelezővé válik legkésőbb 2030-ig: 2020-ig a nagycsoportot, 2023-ig a középcsoportot és 2030-ig a kiscsoportot teszik kötelezővé – fejtette ki Novák Csaba Zoltán szenátor, a Szövetség oktatásügyi szakpolitikusa.

A tervezetről döntőházként szavazott a szenátus, és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.