Kovács Péter: a kisebbségek érdekérvényesítését az európai jogrend szintjére kell emelni

2013.09.15. | Kisebbségvédelem , Külkapcsolatok , Kisebbségi polgári kezdeményezés

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Közösség Pártja együttműködése, partnersége, közös munkája bő két évtizedes távlatra vezethető vissza. A Magyarország határain kívül élő két legnagyobb magyar nemzeti közösség képviselőjeként számos kapcsolódási pontot tudunk találni, hiszen legtöbbször azonosak a gondjaink, törekvéseink, céljaink és elvárásaink”− hangzott el Kovács Péter főtitkár felszólalásában a Magyar Közösség Pártjának Kongresszusán, 2013. szeptember 14-én, szombaton, Dunaszerdahelyen.

Az RMDSZ főtitkára a két politikai alakulat legfontosabb kapcsolódási pontjaként az etnikai alapú politizálásba vetett hitet nevezte meg, hangsúlyozva: „a Kárpát-medencében kizárólag az etnikai alapon szerveződő pártok tudják képviselni következetesen, és elvtelen kompromisszumok megkötése nélkül a nemzeti közösségeink ügyét.”

Kovács Péter beszédében kiemelte, hogy a Magyar Közösség Pártjának aktív szerepvállalásával az RMDSZ arra törekszik, hogy az őshonos nemzeti kisebbségeket ne néprajzi kuriózumként, vagy a kontinens stabilitását fenyegető tényezőként tekintsék, majd hozzátette: „összefogtunk az európai állampolgári kezdeményezés ügyében is, hiszen számunkra nem kérdés: a kisebbségek ügyét, érdekérvényesítését az európai jogrend szintjére kell emelni.”

A főtitkár megköszönte, hogy a Magyar Közösség Pártja szolidaritást vállalt a romániai magyarok ügyeiben, és kiállt a Szövetség mellett a nemzeti szimbólumokért folytatott küzdelemben. „Számunkra fontos ez a szimbolikus támogatás, fontos, hogy látjuk, érezzük: azonosulni tudnak a nemzeti jellegű törekvéseinkkel, illetve mellettünk vannak ezek elérésében" – fogalmazott Kovács.