Kovács Péter: az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében pártcsaládokon túlmutató együttműködésre van szükség az EP-ben

2014.06.23. | RMDSZ , Kisebbségvédelem , Európai Unió , magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter: az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében pártcsaládokon túlmutató együttműködésre van szükség az EP-ben

"A május 25-i európai parlamenti választásokat követően újra az Európai Néppártnak lett a legnagyobb frakciója az EP-ben. A többségi döntés meghozatala érdekében szükség van más pártcsaládokból, például a szocialista pártcsaládból is támogatókat keresni. Ebbe a folyamatba illeszkedik Újhelyi István európai parlamenti képviselő hétvégi kijelentése, amelyben a politikus vállalja, hogy a baloldali fórumokon is fenntartja az európai őshonos nemzeti kisebbségek, ezen belül pedig kiemelten a határon túli magyarság ügyét”–nyilatkozta ma délben Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

Újhelyi István hétvégi, székelyföldi látogatása során kijelentette, nyitott, hatékony és szövetségesi politikát kíván folytatni az RMDSZ-es politikusokkal, azért, hogy a határon túli magyarok hangja eljusson az európai baloldali fórumokhoz is.

 

A Szövetség főtitkára elmondta, pozitívan értékelik az MSZP EP-képviselőjének megkeresését, hiszen az elmúlt hét évben, amióta az RMDSZ tagja az Európai Néppárt parlamenti csoportjának, arra törekedtek, hogy a FIDESZ, a KDNP és a Magyar Közösség Pártja mellett, együttműködést alakítsanak ki az EP-ben dolgozó minden magyar képviselővel, ezt pedig tovább kívánják folytatni.

 

"Fontos lehet ez a partnerség, hiszen csak így, összefogással, a konszenzuskeresés által tudjuk előbbre vinni az őshonos nemzeti kisebbségek ügyét” – hangsúlyozta Kovács Péter, majd arra emlékeztetett, hogy az RMDSZ kitartó munkájának köszönhetően, EP-képviselőinek és szakértőinek hathatós közbenjárásával az Európai Néppárt 2012-es, bukaresti kongresszusán első alkalommal foglalták alapdokumentumba a nemzeti kisebbségek kérdését, valamint szintén a Szövetség közbenjárásával sikerült elérni azt is, hogy az EP választási programjában is helyet kapjon az európai őshonos nemzeti kisebbségek ügye. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.