Következetesség és tervezhetőség kell az oktatásban – Kelemen Hunor szövetségi elnök a margittai Horváth János Elméleti Líceum tanévnyitóján

2015.09.13. | Oktatásügyek , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Következetesség és tervezhetőség kell az oktatásban – Kelemen Hunor szövetségi elnök a margittai Horváth János Elméleti Líceum tanévnyitóján

„Az oktatási rendszertől ugyanazt várjuk el, amit a jó szülőnek nyújtania kell: a következetességet. Mert ez nemcsak tervezhetőséget jelent, hanem biztonságot is ad, kiszámíthatóvá teszi az iskolát tanárnak, szülőnek és diáknak” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök Margittán, a Horváth János Elméleti Líceum tanévnyitó ünnepségén, amelyen az iskola új épületét is felavatták szeptember 13-án, vasárnap. Az RMDSZ elnöke továbbá azt is hozzátette: az oktatás ügye a romániai magyarok érdekképviselete számára nem egyszerűen csak fontos, hanem a teljes magyar közösség létkérdésének tekinti.

„Aki biztos jövőt szeretne a társadalomnak, az országnak és a közösségnek, annak az oktatás ügyénél nincs fontosabb. Ezért is javasoltam a parlamenti pártok vezetőinek és az államfőnek azt, hogy hozzunk tető alá egy olyan megállapodást az oktatásban, amely leszögez néhány alapelvet, a nemzeti össztermék 6 százalékát az oktatásra fordítja, és nem változtat irányt ciklikusan, nem kelt folyamatos bizonytalanságot a pedagógusok, a szülők és a gyermekek életében” – hangsúlyozta a szövetségi elnök, aki szerint az RMDSZ negyedszázados munkájának egyik legfontosabb eredménye az anyanyelvű oktatás szinte teljes rendszerének megteremtése, a bölcsődétől az egyetemig. Kelemen Hunor ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az országban vannak olyan helyek és helyzetek, amelyekben nem alkalmazzák a hatályos törvényeket, példaként pedig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet említette.

 

„Iskolákat alapítottunk és építettünk, hogy minden magyar gyereknek, bárhol éljen is Romániában, lehetősége legyen anyanyelvén tanulni. Ez a szándék és a margittai magyarok eltökéltsége hozta létre a Horváth János Líceumot is, ahogyan ez a kitartó igyekezet tette lehetővé, hogy ma új épületet avassunk. De azt is látnunk kell, hogy bizonytalan világban élünk, tele újabb és újabb kihívásokkal. Ezért sajnos nem mondhatjuk Madách-csal azt, hogy: a gép forog, az alkotó pihen. Évmilliókig eljár tengelyén, Míg egy kerékfogát újítni kell. Nem mondhatjuk ezt, hiszen a magyar nyelvű oktatást tovább kell fejleszteni” – tette hozzá az RMDSZ elnöke, aki a tankönyvellátás gondjairól is említést tett, ugyanakkor nehezményezte az aligazgatói tisztségeket országszerte hátrányosan érintő tanügyi átszervezést is.

 

„Négy évvel ezelőtt a margittai Horváth János Elméleti Líceum alapítását ünnepeltük, ma annak örülhetünk, hogy a felső tagozatosok egy új, méltó épületben kezdhetik meg a tanévet. Az iskola vezetése, a tanárok és a szülők, a parlamenti és önkormányzati képviselők, az egész margittai magyar közösség megfeszített munkájának és példás összefogásának eredményei, amelyekhez szívből gratulálok. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a magam nevében csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok arról, ami itt, a szemünk láttára Margittán történik. Ünnep ez a margittaiaknak, ünnep a bihariaknak, de ünnep a teljes romániai magyar közösségnek is, hiszen minden egyes új iskola, új tanintézmény a jövőről szól” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök tanévnyitó köszöntőbeszédében.

 

A margittai ünnepségen az RMDSZ Bihar megyei szervezete nevében Biró Rozália szenátor, Cseke Attila és Szabó Ödön parlamenti képviselő köszöntötte a közösséget, Nagy Gabriella iskolaigazgató és Pocsaly Zoltán pedig az új épület létrejöttének fontosságát méltatta. 

Kelemen Hunor szövetségi elnök a margittai Horváth János Elméleti Líceum tanévnyitóján Kelemen Hunor szövetségi elnök a margittai Horváth János Elméleti Líceum tanévnyitóján Kelemen Hunor szövetségi elnök a margittai Horváth János Elméleti Líceum tanévnyitóján
Hanganyag:
Kelemen Hunor szövetségi elnök beszéde


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.