Kulturális örökségvédelem párbeszéd által

2012.04.22. | Kultúra , Külkapcsolatok

Kulturális örökségvédelem párbeszéd által

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter április 21-én és 22-én Örményországban tett hivatalos látogatást.

A kulturális tárcavezető szombaton az UNESCO-val közösen szervezett „Kultúrpolitika: a kultúra, mint a stabil fejlődés tényezője” címmel szervezett regionális konferencián vett részt. Kelemen Hunor beszédében a 21. század kulturális örökségvédelmének kihívásairól és a romániai multikulturális értékekről számolt be a konferencián.

A romániai tárcavezető ugyanakkor hivatalos találkozó keretén belül tárgyalt Örményország kulturális miniszterével, Hasmik Poghosian asszonnyal, aki Jakobovits Miklós erdélyi képzőművész jereváni kiállításának megszervezéséhez kérte Kelemen Hunor segítségét. A kulturális tárcavezető teljes körű támogatásáról biztosította a miniszter-asszonyt. A kétoldalú találkozó során a felek tárgyaltak egy örmény-román kulturális örökségvédelmi konferencia megszervezéséről 2013-ban, amelyet egy tavaly megkötött, államközi szerződés is megerősít.

II. Karekin katholikosz, az örmény egyházfő is fogadta Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi minisztert. Őszentsége a romániai örményektől a kommunista hatalom által elkobzott vallási könyvek visszaszolgáltatásában kérte Kelemen Hunor segítségét. A tárcavezető támogatásáról biztosította az egyházi vezetőt, elmondva azt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség következetesen kiállt az államosított ingatlanok és ingó vagyonok természetbeni visszaszolgáltatásáért, álláspontjuk továbbra is ez marad. Ami a kulturális örökség védelmét illeti, Kelemen Hunor az örmény egyházfőnek elmondta: „Romániában a nemzeti kisebbségek által biztosított kulturális sokszínűség egy olyan érték, amelynek a megőrzése, védelme a hivatalos intézmények feladata is. Éppen ezért kulturális miniszterként kiemelt jelentőségűnek tartom a kulturális értékek támogatását, megismertetését. Úgy vélem, a 21. század egyik legnagyobb felelőssége számunkra az, hogy mit sikerül megmentenünk és továbbadnunk a következő generációknak. Ennek a feladatnak pedig a leghatékonyabb eszköze a párbeszéd. Minden olyan társadalomban, amely, nyelvileg, vallásilag vagy kulturálisan sokszínű, ennek a megőrzése elsőrendű feladat.”

A hivatalos látogatás során Serge Sarkissian államfő jelenlétében közös ünnepségre került sor abból az alkalomból, hogy 2012-ben Jereván a Könyv Nemzetközi Városa cím viselője, vasárnap pedig Zohrap Mnatsakanyan külügyminiszter-helyettessel találkozott Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter.