Magyarország segíti és támogatja az RMDSZ regionalizálási terveit

2013.04.19. | Régiók , magyar-magyar

Magyarország segíti és támogatja az RMDSZ regionalizálási terveit

„Örvendek annak, hogy a romániai és a magyarországi külügyi bizottságok együttes budapesti ülésén mind Bala Mihállyal, a magyar külügyi bizottság elnökével mind pedig Németh Zsolttal, a Külügyminisztérium államtitkárával sikerült egy nyílt beszélgetést kialakítani Románia és Magyarország jelenlegi viszonyáról, mint ahogyan annak is, hogy a magyar kormány támogatja a szövetségnek a regionalizációval kapcsolatos álláspontját” - fogalmazott Borbély László szerdán, április 17-én a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Borbély László kiemelte, az RMDSZ ezelőtt három évvel benyújtotta a parlamentnek azt a regionalizációra vonatkozó javaslatát amelyben a székelyföldi régió egy külön régiót alkot. „A vitatott kérdés az, hogy milyen hatásköröket akar a mostani, több mint kétharmados kormány ezeknek a régióknak biztosítani. Ha Bukaresttől vennének el, az rendben lenne, de ha úgy látjuk, hogy a megyéktől vennének el hatásköröket, azzal már nem tudnánk egyetérteni” – fogalmazott a szövetség politikai alelnöke.

Hozzátette, bár az RMDSZ ellenzékben van, a kormány nem úgy tekint rá mint egy kis pártra, és ezt legjobban a restitúciós törvénnyel kapcsolatos lépések bizonyítják. „Az utóbbi két hétben háromszor is tárgyaltunk a miniszterelnökkel, és néhány olyan módosítást fogadott el részünkről, ami egyértelműen azt jelenti, hogy fontos nekik a véleményünk és együtt megyünk tovább a restitúció útján. „Ebben a pillanatban papíron megközelítőleg 1100 ingatlan adtak vissza az egyházainknak, és ezt folytatni kell. Nem lesz könnyű, hiszen 8 milliárd euróról van szó, tehát nyilván alternatív megoldásokra is gondolni kell majd” – magyarázta a stúdióban Borbély.

A székely zászlóval kapcsolatos botrányról a külügyi bizottság elnöke elmondta: az ügyben az RMDSZ keményen és határozottan fellépett, és az utolsó találkozón a miniszterelnököt fel kérték arra is, hogy ne zaklassák tovább a polgármestereket, ugyan is újra rendőrség elé akarták idézni őket. „A székely zászló egy értékes szimbólum számunkra, és el kell mindenkinek fogadni azt, hogy a törvény nem tiltja ezen lobogók kitűzését” – szögezte le Borbély László.