Március 15-én Széchenyi István szobrát avatjuk Szatmárnémetiben

2018.03.07. | Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Március 15-én Széchenyi István szobrát avatjuk Szatmárnémetiben

Március 15-én a forradalom hőseire és a legnagyobb magyarra, az országépítő Széchenyi István grófra emlékezünk Szatmárnémetiben: 17.30 órától az ő szobrát leplezzük le a megyeszékhely központjában. Az RMDSZ központi ünnepén jelen lesz és beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség központi ünnepségének első állomása az István téri gyülekező. 16.45 órától koszorút helyezünk el Petőfi szobránál, majd huszári és fúvószenekar kíséretével vonulunk át a régi városközponti parkba, az Astoria szállóval szemben felállított szoborhoz.

Ünnepségünk fénypontja a Szatmár megyéhez több szálon is kötődő Széchenyi István szobrának méltóságteljes felavatása.  17.30 órától, a Szózatot követően imát mond Nm. és Ft. Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Szatmárnémetiből, a Partiumból a romániai magyar közösségnek üzen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, beszédet mond Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, a Szövetség Szatmárnémeti Szervezetének elnöke és Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke.

Hagyományőrző pillanat a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés által szervezett Hazafias Versek Versmondó Verseny győzteseinek szavalata. Az ünnepség végén a megemlékezés koszorúit helyezhetik el az ünneplők.

Az este folyamán, 19.00 órától dr. Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem tanára, az Országos Széchenyi Társaság társelnöke tartja meg történelmi előadását a Szatmárnémeti Északi Színházban. Itt adjuk át a Szövetség Szatmárnémeti Szervezetének Ezüst Tulipán díjait. Ünnepségünket a nagyváradi Szigligeti Színház Honnan és hová című műsora zárja.

 

Tisztelegjünk együtt nemzetünk nagyjai előtt!

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.