Markó Béla: az RMDSZ megteremtette a törvényes keretet az anyanyelvű oktatás számára

2015.05.05. | Oktatásügyek , Nyelvi jogok , Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Béla: az RMDSZ megteremtette a törvényes keretet az anyanyelvű oktatás számára

Megteremtettük a törvényes keretet az anyanyelvű oktatás számára – hangsúlyozta Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke a bukaresti magyar oktatás 200. évfordulóját ünneplő közösség rendezvénynyitó előadásán május 4-én, a Petőfi Házban. 

Rámutatott: legendák keringenek arról, hogy egykor Bukarestben milyen pezsgő magyar élet volt, melynek alappillérei az oktatási intézmények voltak. Ezek fenntartása mindig nehézségekkel járt, de eleink az anyanyelvű oktatást prioritásként kezelték. Példaértékű az erdélyi iskolák számára is az, hogy sok szülő erőt és fáradtságot nem ismerve naponta hosszú utat tesz meg, hogy gyermekét magyar tannyelvű iskolában taníttassa.

 

Markó Béla részletesen ismertette az elmúlt 25 év során elért eredményeket, melyeket az oktatási törvényeken keresztül valósított meg a Szövetség. A Ceaușescu-féle nacionálkommunizmus homogenizáló törekvéseit követően nem volt egyszerű felépíteni a szétvert magyar nyelvű oktatási hálózatot. Három főbb irányvonalat követett az RMDSZ ennek megvalósítása során: minden tantárgyat magyarul is tanulhassanak a diákok, mindezt önálló intézményekben és magyar pedagógusok vezetésével.

 

Kialakítottunk egy törvényes keretet az anyanyelvű, önálló oktatás számára, azonban azzal szembesülünk, hogy ezt nem minden esetben alkalmazzák” – összegezte Markó Béla.   Az utóbbi időben, általában is azt tapasztaljuk, hogy Romániában sokan a már kivívott anyanyelvű oktatási jogokat is próbálják megcsonkítani.  Az Európai Unió nem fordít kellő figyelmet a kisebbségi kérdések megoldására. „Óriási tévedésnek tartom, hogy egyesek azt gondolják, hogy az 1.300.000 lelket számláló magyar közösséget el lehet hallgattatni, jogaitól meg lehet fosztani. Az etnikai, nemzeti identitási kérdés igenis lényeges kérdés, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a jelenlegi európai helyzet, ahol számos példa igazolja, hogy hová vezethetnek a megoldatlan etnikai feszültségek” – vonta le a következtetést Markó Béla. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.