Megalakult a KAT művelődési szakbizottsága

2012.11.12. | RMDSZ , Kulturális Autonómia Tanács

Megalakult a KAT művelődési szakbizottsága

November 12-én, hétfőn, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságán megalakult a Kulturális Autonómia Tanácsának (KAT) közművelődés és művészet szakbizottsága.

A KAT-ban a reprezentatív civil szervezetek képviselői, a történelmi egyházak által delegált személyek, valamint oktatási-kulturális intézmények vezetői vesznek részt: a kulturális szaktestület azokból alakult, akik a művelődést-kultúrát meghatározó opciójukként jelölték meg.

A testület olyan összerdélyi programok generálását tűzte ki célul, amelyek alapját egy-egy sikeres helyi kezdeményezés jelenti. A tanácskozáson kiértékelték a Magyar házak hálózatba szervezésének eddigi eredményeit, az Erdélyi Művészeti Központ létrehozását, a „Fogadj örökbe egy műemléket” kezdeményezést, valamint a zöld értékek iránt elkötelezett környezettudatos nevelés programja kiközvetítésének lehetőségét a középiskolák számára. A résztvevők nekifogtak egy ún. kulturális problémakatalógus összeállításának, ugyanakkor olyan programjavaslatokat várnak, amelyek hiánypótló szerepükön túl alkalmasak arra, hogy összerdélyi programmá váljanak.

-A kultúrának kiemelt szerepe lehet abban, hogy megyékre-régiókra töredezett közösségeinkből összerdélyi társadalmat hozzon létre. Helyi szinten jelentős számú, eredményes program van, ezeket szeretnénk országos programként újrafogalmazni. Ehhez várunk javaslatokat, együttműködő partnereket – jelentette ki Székely István, a Szövetség főtitkárhelyettese, a KAT elnöke. Rámutatott: a KAT – összetétele okán – egy olyan kooperációs felület, ahol egymás mellé tudjuk ültetni a más-más területen tevékenykedő szakembereket. Egy program sikeréhez az RMDSZ a szükséges adminisztratív döntésekkel járulhat hozzá – meghatározó szerepük a kulturális élet civil szereplőié kell legyen.