Megemlékező rendezvénysorozattal tiszteleg az erdélyi ötvenhatosok előtt az RMDSZ

2016.10.21. | Megemlékezés

Nyolcvan személyt tüntet ki a Szövetség az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján – Kelemen Hunor szövetségi elnök minden erdélyi ’56-os forradalmárnak átadja a Szabadság-szobor emlékérmet, kifejezve a Szövetség háláját, hogy ma erdélyi magyarokként biztonsággal tervezhetjük jövőnket szülőföldünkön. Az Ügyvezető Elnökség kezdeményezésére több film is elkészült a résztvevők visszaemlékezéséről olyan településeken, ahol a magyarországi szabadságharccal kapcsolatos szimpátia-tüntetésekre, megmozdulásokra került sor.

A következő napokban Erdély-szerte tartanak megemlékező ünnepségeket, ahol az október 23-i forradalom és szabadságharcra emlékezve személyesen tüntetnek ki minden erdélyi ötvenhatost. Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: összesen nyolcvan személy kapja meg a Szabadság-szobor emlékérmet, közöttük olyanok is, akik külföldön élnek. „Tiszteletünket, hálánkat szeretnénk kifejezni azon személyek iránt, akik e sorsfordító időben álltak ki a magyarországi események mellett, saját magyarságuk és szabadságuk mellett” – nyilatkozta az ügyvezető alelnök. Hozzátette: „a most elkészült filmek, a kitüntetések vagy akár az évente tartott megemlékezések nem kárpótolják a szabadságharcosok ’56 utáni szenvedéseit, de kötelességünk megemlékezni tetteikre, megbecsülni őket, hiszen az ő hozzájárulásuknak is köszönhető, hogy ma biztonságban élhetünk itthon, Erdélyben.”

Az első megemlékezést október 23-án, 17 órakor tartják Sepsiszentgyörgyön, a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházában. Az ünnepségen 22 személyt tüntetnek ki, emellett bemutatják a sorozat első filmjét is. A visszaemlékezés-sorozat további filmjei Csíkszeredában, Temesváron, Kolozsváron, Nagyváradon és Brassóban készültek, amelyeket a helyi ünnepségeken fognak levetíteni.