Megújult az árpádi templomtorony

2012.11.19. | Parlamenti választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megújult az árpádi templomtorony

Szíjjártó Zoltán szenátorjelölt és Pető Csilla képviselő, képviselőjelölt közbenjárására, az RMDSZ támogatásával új torony került az árpádi templomra. A munkálatra az elmúlt hétvégén kerülhetett sor, a napokban a torony rögzítése folyik, tudtuk meg Filep Ferenc lelkipásztortól.

Az árpádi református templom régi tornyát 1875-ben emelték helyére, azóta szolgálta a település népét. A település egyházi múltja a tizenharmadik századig nyúlik vissza, a mai helyen álló temploma 1700-as évek végén épült. Tornyának zsindely tetejébe egy évszázaddal később villám csapott, ekkor készítettek bádogborítást a toronyra, majd ötven esztendővel később az épületre is. A legutóbbi tatarozás óta bő évtized telt el, s bizony az újabb munkálat nem tűrt halasztást. Az elmúlt év nyarán egy heves vihar felszakította a bádoglemezeket a torony északi oldalán, azóta a fa szerkezet is egyre romlott, s félő volt, hogy egy újabb vihar még nagyobb kárt okoz, mely akár tragédiát is hozhat.

Az idei esztendőt az árpádi gyülekezet a templom tatarozásával kezdte. Kicserélték az életveszélyessé vált mennyezetet, majd megújult a padsor, az aljzat. A munkálatra állami támogatást is kaptak, egy németországi alapítvány is segített, és az árpádi emberek is tisztességgel kivették belőle részüket, adományaikkal, kétkezi munkájukkal. Természetesen a munkálat idején felmerült a megrongálódott torony javítása is, azonban a szakemberek kijelentették, nem lehet szó csupán a lemezek javításáról, az egész toronyszerkezet megérett a cserére. A mintegy 28000 eurós toronycsere messze meghaladta a gyülekezet anyagi lehetőségit. Itt nyújtott segítő kezet az RMDSZ, kiharcolva a szükséges pénzalap jelentős részét. A községközponthoz átutalt összeg Szíjjártó Zoltán és Pető Csilla hathatós közbenjárása nyomán került végül a címzettekhez, így elkészülhetett a munkálat. A kivitelezést Csapó Ferenc vállalkozót dicséri. A régi tornyot daruval emelték le, s így illesztették helyére az új szerkezetet, melyet a napokban rögzítenek a tetőszerkezethez.
    
A munkálatot az égiek is segítették, hiszen remek, napos, szélcsendes novemberi idő köszöntött Árpádra e hét első napján, így a munkások zavartalanul dolgozhattak az állványokon.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.