Moldován József: szabályoznunk kell a borravaló könyvelését, ezáltal az Adó- és Pénzügyi Hivatal nem élhet vissza a törvény adta hatáskörével

2015.03.31. | Képviselőház , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Moldován József: szabályoznunk kell a borravaló könyvelését, ezáltal az Adó- és Pénzügyi Hivatal nem élhet vissza a törvény adta hatáskörével

„Nem engedhetjük meg azt, hogy az államszervek a törvény előírásait követve visszaéljenek hatáskörükkel, főleg azokban a helyzetekben, amikor azt pontosan nem szabályozza törvényes-keret. Sajnos az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) képviselői ezt tették az elmúlt időszakban” – fogalmazott Moldován József, az RMDSZ Hargita megyei képviselője politikai nyilatkozatában kedden, március 31-én a Parlament plénuma előtt, amelyben az Adó- és Pénzügyi Hivatal túlkapásai ellen szólalt fel. A törvényhozó beszédében rávilágított arra, hogy a Kormány által kibocsájtott sürgősségi rendelet, amely az elektronikus pénztárgépek szabályozását célozza, nem tartalmazza a szükséges törvényes keretet azokra a helyzetekre is, amikor egy kliens egy kereskedelmi egységben önszántából borravalót hagy a kiszolgálóknak.

„Az Adó- és Pénzügyi Hivatal a kormány sürgősségi rendeletének hatályba lépését követően feldúlta az országot, és minden olyan kereskedelmi egységet, ahol nem egyezett az eladott áru mennyisége és ennek értékének összege a pénztárgépben, azt bezáratta, illetve megbüntette. Ez a tény elfogadhatatlan, hiszen a törvény nem biztosít teret arra, hogy a borravaló összegét valamilyen formában a pénztárgépbe bevezessék” – hívta fel a figyelmet Moldován a jogszabály hiányosságára, beszédében felszólította a Hivatal és a Kormány képviselőit, hogy ezt a helyzetet mielőbb tisztázzák és vonják vissza a kirótt büntetéseket.

 

„Egy abszurd helyzet tanúi vagyunk, amikor a törvény nem szabályoz valamit, és az állam egy másik jogszabály szellemében megbünteti azt. Az ilyen jellegű túlkapások nem szolgálnak a kis- és középvállalkozások által lebonyolított gazdasági tevékenységek szorgalmazására, sőt azok mielőbbi bezárását sürgetik, ez nem tesz jót Románia gazdasági környezetének”- mutatott rá Moldován József, majd ezt követően felkérte az Adó- és Pénzügyi Hivatal, valamint a Kormány illetékeseit, hogy a kliens önszántából hagyott borravaló értékére dolgozzanak ki egy olyan törvényes megoldást, amely lehetővé teszi, hogy ezen összegek szerepeljenek a könyvelésben.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.