Molnár Zsolt: európai és nemzeti szinten is rendezni kell az őshonos kisebbségek helyzetét

2013.10.29. | Külkapcsolatok

Svédország hivatalos parlamenti delegációjával találkoztak ma, október 29-én a Képviselőház és a Szenátus esélyegyenlőségi bizottságainak tagjai Bukarestben. Susanne Eberstein, a svéd Parlament első alelnöke által vezetett delegáció romániai látogatása során a kisebbségben élők helyzetéről tájékozódott, illetve külön figyelmet fordítottak a megbeszélések során a roma nemzetiségűekre.

Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője, a Képviselőház Esélyegyenlőségi Bizottságának tagja a megbeszélésen felhívta a figyelmet azokra a nagyon fontos különbségekre, amelyek a kisebbségi csoportok között mutatkoznak meg. A képviselő elmondta, hogy külön kell odafigyelni az őshonos nemzeti kisebbségekre, a romákra és a bevándorlókra, majd hozzátette, hogy Európában külön stratégiát kell kidolgozni a három kisebbségi csoport igényeire.

„Különböző problémákkal szembesülnek az őshonos kisebbségek, mint a bevándorlók vagy a romák, ezekre eltérő megoldásokat kell kidolgozni és alkalmazni. A kisebbségi kérdést európai és nemzeti szinten is rendezni kell úgy az őshonos, mint a bevándorló és a roma kisebbség esetében” – mutatott rá a tárgyaláson Molnár Zsolt, majd az európai jó példákra utalva az Aland szigeteken élő svéd anyanyelvű lakók autonómiájáról elmondta, hogy a kisebbségi területi autonómia egyik mintapéldája az Európai Unióban, amelynek tapasztalatait és eredményeit Romániában is alkalmazni lehetne.