Molnár Zsolt: interetnikus párbeszéd által lehet fejleszteni a jószomszédi kapcsolatokat

2013.10.15. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Molnár Zsolt: interetnikus párbeszéd által lehet fejleszteni a jószomszédi kapcsolatokat

Az interetnikus párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet Molnár Zsolt, az RMDSZ parlamenti képviselője ma, október 15-én napirend előtti politikai nyilatkozatában. A Képviselőház keddi napirendje előtti felszólalásban az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője rámutatott arra, hogy a nemzetek közötti párbeszéd mind a kisebbségi, mind az államközi együttműködést serkentheti.

„Friss kutatási adatok szerint Románia közvéleménye leginkább Nagy-Britannia, Németország, Franciaország lakosságával szimpatizál, és kevésbé rokonszenvez Szerbia, Bulgária, Törökország, Ukrajna Oroszország és Magyarország lakosságával. Látszólag az derül ki, hogy Románia lakossága legkevésbé a szomszédjait kedveli” – mutatott rá Molnár, majd kihangsúlyozta, hogy a történelmi múlt sok esetben elválasztó jelleggel bír, de számos olyan eleme van, amiből építkezni is lehet.

 

A képviselő ezután a többség és kisebbség közötti párbeszéd fontosságára világított rá: „fejleszteni kell az interetnikus párbeszédet, különösképp azokkal a kisebbségekkel, amelyeknek anyaországai Románia szomszédjai, hiszen így tudunk hozzájárulni az ország európai jövőjéhez”, majd hozzátette, hogy új csatornákat kell megnyitni ezen a téren, hisz az egész régió közös európai jövője múlik a jó szomszédsági viszonyokon.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.