Nagyenyed olyan, mint Erdély: mindent túlél. És aki túlél, erősebb lesz - Kelemen Hunor szövetségi elnök a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium avatóünnepségén

2016.09.17. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nagyenyed olyan, mint Erdély: mindent túlél. És aki túlél, erősebb lesz - Kelemen Hunor szövetségi elnök a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium avatóünnepségén

Fotó: Kiss Gábor

„A nagyenyedi kollégium úgy újult meg, hogy a korhűségnek kétszeresen is megfelelt. Korhű módon lett felújítva, építészeti értelemben. És korhű technológia került belé: a 21. század oktatási követelményeit követve. A Kollégium hagyománya ugyanis nem csupán a múlt megőrzésére tett kísérlet. Már régen a történelemkönyvek lapjain élne csak, ha csupán ennyi volna. A Kollégium hagyománya az innováció, a megújulás, a tartalom, a minőség. Ez tette naggyá Apáczai Csere János idején, ezért indulhatott útnak kora gondolkodásának béklyóit legyőzve Kőrösi Csoma Sándor, és ez kellett ahhoz, hogy Sütő András se úgy lássa saját világát, ahogyan a szocialista realizmus dogmái megszabták neki. Csak a legnagyobb elismerés hangján tudok megemlékezni arról, ami itt, a szemünk láttára, Nagyenyeden történik” – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Kelemen Hunor szövetségi elnök a felújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium átadási ünnepségére összegyűlteket. 

Az RMDSZ elnöke kijelentette, az oktatás ügye minden nemzet számára stratégiai kérdés: „De számunkra, erdélyi magyarok számára létkérdés. Aki biztos jövőt szeretne közösségének, annak az oktatás ügye a legfontosabb, hiszen mai bizonytalan világunkban ez a legbiztosabban megtérülő befektetés. Az RMDSZ negyedszázados történetének egyik nagy eredménye a romániai magyar nyelvű oktatás rendszerének megteremtése, a bölcsődétől az egyetemig. Nem egyedül tettük mindezt. Kellett hozzá az állandó parlamenti jelenlét, a romániai magyarok kitartó akarata, az egyházak áldozatos munkája és a helyi vezetők kitartása. Közös sikerünk ez, minden erdélyi magyar sikere”.

Kelemen Hunor azt hangsúlyozta, hogy a magyar nyelvű oktatási rendszert tovább kell fejleszteni azért, hogy versenyképes legyen a megszerzett tudás.
„Minőségi magyar nyelvű oktatás: ez az érdeke szülőnek és diáknak, ez az érdeke a tanároknak és nevelőknek, és mindannyiunknak, akik az erős erdélyi magyar közösség jövőjét építjük. Az RMDSZ legfontosabb célkitűzése tehát az, hogy fiataljaink versenyképes tudást sajátítsanak el, hogy a szülők bátran írassák magyar iskolába gyerekeiket, hogy a pedagógusok megfeleljenek az új kihívásoknak és elvárásoknak” – mondta ünnepi beszédében az RMDSZ elnöke.

Hozzátette, a kollégium megújulása az egész erdélyi magyarság számára üzenettel bír, és azt bizonyítja, hogy van eredmény, ha van hozzá közösségi akarat.

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot több mint ötmillió eurós uniós támogatásból újították fel, az egyház és az önkormányzat példás együttműködése révé. A kollégium épületét 2004-ben szolgáltatott vissza az egyháznak a román állam. Jelenleg 700 diák tanul a nagyenyedi kollégiumban, amely a dél-erdélyi magyarság egyik legfontosabb intézménye, ahol az elméleti osztályok mellett szakoktatás is folyik. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.