Nemcsak diplomával lehet boldogulni - A szakoktatásról és a szociális gazdasági törvény tervezetéről tanácskoztak Csíkban

2012.10.15. | Hargita , Oktatásügyek

Hargita Megye Tanácsa az iskolai szakoktatást kiegészítő képzéseket szervez, és kampányt tervez a szülők körében annak tudatosításáért, hogy gyerekeik nem feltétlenül csak egyetemi diplomával boldogulhatnak az életben – jelentette ki Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az október 15-én Csíkszeredában tartott megbeszélésen.

A szociális gazdasági törvény tervezete és a Hargita megyei inasképzés volt a témája a csíkszeredai megyeházán október 15-én tartott megbeszélésnek, amelyen részt vettek Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportjának és az érintett alintézményeinek képviselői, a tanfelügyelőség és szociális szervezetek munkatársai, Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. A szociális gazdaságra vonatkozó törvény tervezetét a Munkaügyi Minisztérium közvitára bocsátotta, és szociális szövetkezetek létrehozására nyújt lehetőséget, amelyek segíthetnék a hátrányos szociális helyzetben élők munkaerőpiacra való bevonását. A jogszabálytervezet célja törvényes keretetek között lehetőséget biztosítani hátrányos helyzetű személyek intézményesített foglalkoztatásának – szellemi és testi fogyatékosoknak, sokgyerekes családok gyerekeinek, árva gyerekeknek, szakmai képzettség nélkülieknek, elvonókúrát befejezett szenvedélybetegeknek, családi erőszak áldozatainak, bevándorlóknak-menekülteknek, időseknek, 50 év fölöttieknek, akik nem részesülnek minimálbérben sem, elszigetelt közösségben élőknek, roma etnikumúaknak, emberkereskedelem áldozatainak, munkahelyi betegséggel rendelkezőknek, a 18. életévet betöltött, a gyermekvédelmi rendszerből kikerült személyeknek, hajléktalanoknak, nyilvántartott munkanélkülieknek. András Zoltán, a megyei tanács elemzőcsoportjának i