Nótaest a favillásoknál

2012.12.06. | Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az árpádi kultúrotthon terme megtelt nótakedvelő közönséggel, s remek hangulatú est kerekedett szerdán Pető Csilla képviselő és Szíjjártó Zoltán, az RMDSZ jelöltjei jóvoltából. A fellépő Szabó Lajos nótaénekessel a közönség is együtt énekelte a jól ismert dallamokat.

Az árpádiakat nem kell sokat bíztatni, ha éneklésről van szó, nem véletlen, hogy olyan jól sikerült a nótaest, a közönség alig akarta elengedni a vendégművészeket. A találkozó első perceiben az RMDSZ eredményeiről látott kisfilmet a közönség, majd Pető Csilla képviselő szólt a megjelentekhez: Minden szinten meg kell harcolnunk a megmaradásunkért. Amikor Árpádon kilakoltatás fenyegette az óvodát, vagy amikor a magyar iskolát próbálták megszűntetni, a helyi magyar vezetők értesítettek bennünket, és így meg tudtuk akadályozni az érdekeinket sértő intézkedéseket. Ezért fontos, hogy minden szinten legyen képviselője a településnek. Ennek a régiónak évek óta nincs saját parlamenti képviselete, pedig az sokat lendítene a térség és a település sorsán. Ezért kérem, hogy vasárnap menjenek el szavazni, válasszák az RMDSZ-t, mondta a képviselőasszony.

Szíjjártó Zoltán szenátorjelölt Mikulás-ruhában lépett a megjelentek elé, köszöntötte a névnapozókat és megajándékozta a gyermekeket. „A Szíjjártó Zoltán és Pető Csilla Mikulása az egész települést megajándékozta: december ötödik napján végre kikerült egy irányjelző tábla abba az útelágazásba, ahol a tenkei útról le kell térni Árpád irányába (eddig csak Feketebátort jelezte a román nyelvű felirat)” – mondta a szenátorjelölt. Ezt követően megajándékozta Borsi János helyi önkormányzati képviselőt, Filep Ferenc lelkipásztort, valamint Kádár Imrét aki egy évvel ezelőttig viselte vállán az árpádi magyarság sorsát, arra kérve a helyi magyarság elöljáróit, hogy vigyázzák és tartsák össze a továbbiakban is Árpád népét.

Mielőtt a nótaest kezdetét vette volna, Filep Ferenc tiszteletes szólt az árpádiakhoz. Arra a helyre hívta fel a figyelmet, mely az estnek adott otthont. „Ha nem lett volna RMDSZ, nem lenne kultúrház sem, ne feledjük el, egymilliárd lejt harcoltak ki számunkra a Szövetség képviselői, mert tudják, tudjuk: ha nincsen kultúra, elvész a nép. És nem szabad elfeledni, hogy egy-egy ilyen megvalósításnak milyen komoly háttérmunkája van, aki ezt látta, az már tudja, milyen nagy szükség van a képviselőkre. Ezért kérem, hogy ne személyeskedjünk, hanem mindenki menjen el szavazni vasárnap, és válassza az RMDSZ jelöltjeit.”  

A lelkesítő beszédeket követően kezdetét vette a nótaest. Szabó Lajos és társai már az első percekben megragadták a közönség figyelmét, a jól ismert, kedves dalokat közösen énekelték. Előbb csak bátortalanul, aztán egyre zengőbben, egyre hangosabban. A nótaénekes a nemrég elhunyt, mindenki által ismert és nagyra becsült Kovács Apollóniára emlékezve elénekelte annak egyik kedvenc dalát, majd a megjelentek egy perces néma csenddel adóztak az erdélyi származású művész emléke előtt. De elhangzott az est során a Bánk Bán opera ismert dalbetéte, a Hazám, majd könnyű mulatósok, és szívet vallató nóták sorakoztak, a megjelentek hol lelkesen tapsoltak, hol a szemüket törölgették a meghatottságtól. Az est során a mezőbaji Jakab Gyula is mikronhoz lépett, kérve a megjelenteket, mutatkozzanak be – stílusosan, természetesen dalban – az énekeseknek s jelölteknek. Így zendült fel az árpádiak favillás fala, de bemutatkoztak a baji bicskások, a tamásdai bölcsek, s a kitartó antiak is. Szabó Éva, a nótaénekes felesége egy verssel ajándékozta meg a jelen lévőket, Veiczi Irma: Fillérek sóhaja című költeményével kívánta az árpádiaknak, hogy váljanak valóra álmaik.

Az est kiváló hangulatban folytatódott, haza sem akarták engedni a fellépőket. Szabó Lajos, látva az árpádi dalos kedvet megígérte, hogy ha jól sikerül a választás, elmennek az urnák elé a helybéliek, akkor farsangkor visszatér a településre egy újabb, fergeteges nótaesttel.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.