Növekszik a FUEN munkájának európai elismerése

2015.11.13. | FUEN
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Növekszik a FUEN munkájának európai elismerése

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója – FUEN keretében működő német munkacsoport, amely az európai német nyelvű kisebbségeket egyesíti, november 9-13. között Berlinben tartotta éves közgyűlését. A szakmai szervezet munkálatain Hans Heinrich Hansen elnök és Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára is jelen volt. A résztvevőkkel találkozott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, a német belügyminisztérium pedig Thomas de Maizière tárcavezető részvételével Hit, identitás és szülőföld címmel konferenciát szervezett. A berlini tanácskozás házigazdája Hartmut Koschyk képviselő, a németországi kisebbségek és a határon túli német kisebbségek kormánybiztosa volt.

„A magas szintű találkozók, az elhangzott elismerések azt mutatják, hogy a FUEN értékes munkát végez az európai kisebbségek szolgálatában. Ezen belül a német kisebbségek munkacsoportja azért jött létre, hogy az anyaország támogatásával közös fóruma legyen az Európa több mint húsz országában élő német közösségeknek” – fogalmazott a tanácskozást követően Vincze Loránt. A találkozók rámutattak arra, hogy a német kisebbségek eltérő problémákkal küszködnek a kontinens különböző részein, a Dániában élő németek prioritásai mások, mint a Kazahsztánban vagy éppen Magyarországon, Romániában élő német közösségeknek. A FUEN alelnöke a munkaülésen elmondta: „erősíteni kívánjuk a szervezeten belüli érdekcsoportokat, hiszen közös a cél, hogy minden kisebbség lehetőséget kapjon arra, hogy problémáit és javaslatait az ernyőszervezet révén érvényesítse. A közös munka eredményeiből minden európai kisebbség, így a romániai magyarság is részesedik.” A szervezetben a német mellett a szláv nyelvű kisebbségek és török munkacsoport jött létre.

A FUEN németországi és európai elismertségét mutatja, hogy tegnap a német Bundestag költségvetési bizottsága két párti javaslatként fogadta el a kisebbségi ernyőszervezet költségvetésének kiegészítését évi fél millió euróra.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.