Nyílt levél Kövér Lászlóhoz, a Magyar Országgyűlés elnökéhez

2012.05.22. | Önkormányzati választások

Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség főtitkára ma nyílt levelet intézett Kövér Lászlóhoz, a Magyar Országgyűlés elnökéhez.

Az alábbiakban közöljük a nyílt levelet.

Magyar Országgyűlés részére
Kövér László elnök úr figyelmébe

Tisztelt Elnök Úr!

Az elmúlt években, évtizedekben számtalanszor beigazolódott, hogy nemzetpolitikai célkitűzéseink közösek: közösségünk szülőföldön való megmaradása, gyarapodása, erősödése, a kisebbségi jogok körének bővítése, különböző autonómiaformák kivívása. Meggyőződésünk, hogy ezen célok eléréséhez két feltételnek kell teljesülnie: egyrészt szükség van az erős és egységes politikai képviseletre, mind az erdélyi önkormányzatok, mind a bukaresti parlament szintjén, másrészt pedig nélkülözhetetlen Magyarország befolyásának növelése a régióban és az Európai Unióban egyaránt. A nemzetpolitikai célok elérésében számítunk a Magyar Országgyűlés, a Kormány, a Köztársasági Elnöki Hivatal, valamint a közméltóságok segítségére.

Tisztelt Elnök Úr!

A közelgő látogatásával kapcsolatban el kell mondanom, hogy a romániai magyar nemzetközösség számára megtiszteltetés, amikor Magyarország közméltóságai Erdélybe látogatnak, tájékozódnak a helyi közösségeink mindennapjairól, megismerik sikereinket, gondjainkat, elvárásainkat, különösen, ha ezt nem a választási kampány idején teszik, és céljuk nem valamely párt támogatása.

Pontos információnk van arra vonatkozóan, hogy az Elnök Úr neve megjelenik a Magyar Polgári Párt székelyföldi kampányrendezvényeinek meghívottjai között. Bízunk benne, hogy ez nem felel meg a valóságnak! Meggyőződésünk, hogy minden anyaországi politikai vezető figyelembe veszi Martonyi János külügyminiszter kijelentését, miszerint “Magyarország nem szól bele az erdélyi magyar pártok választási versenyébe”.

A közel másfél milliós romániai magyar közösség egy erős közösség, amely képes megállni a saját lábán, dönteni az őt érintő kérdésekben, meghatározni a helyi, megyei és országos szintű céljait, beazonosítani az ezek eléréséhez szükséges eszközöket, illetve kiválasztani azokat a politikai vezetőket, akik élvezik a többség bizalmát. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség meggyőződése, hogy közösségünk ereje az önálló gondolkodásban, mérlegelésben és döntéshozatali képességében rejlik. A külső segítségre számítunk, ezt minden alkalommal meg is köszönjük, a befolyásolást azonban határozottan elutasítjuk.

Munkájához kívánunk erőt, egészséget és kitartást.

Baráti tisztelettel,

Kovács Péter,
az RMDSZ főtitkára

Kolozsvár, 2012. május 22.