Kovács Péter válasza Kövér László levelére

2012.05.24. | Önkormányzati választások

Kovács Péter válasza Kövér László levelére

Az alábbiakban közöljök azt a nyílt levelet, amelyet Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára ma, május 24-én intézett Kövér Lászlóhoz, a Magyar Országgyűlés elnökéhez.

Magyar Országgyűlés részére
Kövér László elnök úr figyelmébe

Tisztelt Elnök úr!

A sajtóból értesültem, hogy levelemet válaszra méltatta, köszönet érte.

Őszintén sajnálom, hogy nem ismerte fel: a magyar nemzet erdélyi közösségének életébe való beavatkozása súlyos és nemkívánatos, amennyiben közvetlenül részt vesz a romániai választási kampányban. Úgy érzem, visszaél azzal a bizalommal, amellyel az erdélyi magyar emberek kitüntetik a Magyar Országgyűlés mindenkori elnökét. Ön számunkra egy olyan közméltóság, akit rangja miatt tisztelünk, még akkor is, ha válaszlevelében pártpolitikusként, a május 24-i marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján pedig magánemberként mutatkozott be.

Levelében a választás szabadságát említi, azt az elvet, amely addig működött a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen belül, míg az a párt, amelynek Ön tiszteletbeli elnöke, ezt szét nem verte. A politikai sokszínűségnek, a választás szabadságának az RMDSZ-en belül van helye, hiszen a döntések előkészítésének, majd ezek meghozatalának a lehető legszélesebb körben, különböző vélemények meghallgatása és mérlegelése mellett kell megtörténnie, az erőnk azonban az egységes végrehajtásban rejlik.

Válaszlevelében a Nyírő József temetése kapcsán felmerült magyar-román vitáról is beszél. Szeretném emlékeztetni Elnök urat, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelenleg ellenzékben van, és ennek különböző erdélyi, Önnel szimpatizáló politikai körökben igencsak örvendtek. Ha néhány hónappal ezelőtt, amikor a Szövetség a román kormány tagja volt, a szervezők írásos formában rendezik az újratemetés részleteit, ennek lebonyolítását már nem lehetett volna megakadályozni.

Idevezet a többpártiság, a választás szabadsága: közösségünk politikai képviselete veszíthet súlyából, és nem tudunk kellő hatékonysággal fellépni közösségi érdekeink védelmében. A budapesti hátszél szükséges, de sokszor nem elegendő, nem vezet eredményhez! Június 10-én, az önkormányzati választások alkalmával mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az Ön által lesajnált eredményeink sorát tovább bővíthessük.

Tisztelt Elnök úr!

Ön bejelentette, hogy több erdélyi helyszínen az összetartozás fáját ülteti el. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nélkül ezek a fák ki fognak száradni! Mi vagyunk az a politikai szereplő, amely, miután Önök hazautaznak Magyarországra, öntözzük, gondozzuk ezeket a fákat! Számunkra egyértelmű: nem elég Erdélyben hinni, Erdélyért nap mint nap kell dolgozni, Erdélyt építeni kell, mert minden magyar számít!

Megkülönböztetett tisztelettel,

Kovács Péter,
az RMDSZ főtitkára

Kolozsvár, 2012. május 24.