RMDSZ: a román pártok a Gyulafehérvári Nyilatkozat leszavazásával a modern Románia alapjai ellen szavaznak

2019.03.25. | Képviselőház

A Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjainak törvénybe emelése egy régi adóssága a román államnak, amelyet száz év után sem törlesztene – a képviselőház plénuma ma délután vitatta meg az RMDSZ által tavaly decemberben beterjesztett, a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjainak törvénybe emelését célzó tervezetet. A parlamenti eljárásban illetékes szakbizottságok elutasító jelentéssel tűzték az alsóház plénumának napirendjére a tervezetet.

A Szövetség úgy értékeli, hogy amennyiben a román pártok a szerdai, március 27-i végszavazáson elutasítják a törvénytervezetet, akkor gyakorlatilag a modern Románia, a demokrácia alappillérét képező dokumentum ellen szavaznak.

Az RMDSZ továbbra is szorgalmazza mind az európai, mind pedig az országos törvényhozásban, hogy a kisebbségeket megillető jogokat foglalják törvénybe, ezért kezdeményezte az Minority Safepack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést, és ezért küzd a romániai törvényhozásban is.

Románia nem egy mintaország a kisebbségi jogok betartása tekintetében, bár ennek ellenkezőjét hangoztatják az ország képviselői külföldi fórumokon. A Szövetség minden döntéshozó testület előtt hangsúlyozza: az európai példákból kiindulva a romániai magyarságot maradéktalanul megilletik a kisebbségi jogok.

A képviselőházi plénumi vitán Márton Árpád, a törvénytervezet kidolgozója tartotta fenn az RMDSZ álláspontját. A tervezetről a Szenátus hozza meg a végső döntést.