RMDSZ: az önkormányzati döntésekért való felelősségvállalást tisztázó jogszabályt szavaztunk meg a parlamentben

2017.05.16. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: az önkormányzati döntésekért való felelősségvállalást tisztázó jogszabályt szavaztunk meg a parlamentben

„Hétfőn a szenátus végső döntéshozóként elfogadta azt a törvénytervezetet, amely tisztázza, ki és milyen mértékben felel a közigazgatási dokumentumok aláírásáért. A jogszabály egy több éves vita eredménye, megszavazásához az RMDSZ hathatós szakmai munkája is hozzájárult, hiszen a szakbizottságokban a Szövetség szakemberei finomították a kormány által is megfogalmazott módosító javaslatokat” – nyilatkozta Cseke Attila szenátor a plénumi szavazást követően.

Az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője kifejtette: „Az önkormányzati vezetőt arra választják, hogy stratégiát, irányt szabjon a munkának, a folyamatok kidolgozását kiadja az önkormányzatban dolgozó szakembereknek, akik javaslatokkal jönnek a kiosztott feladat megvalósítására. A szakmai dokumentumokat ők készítik elő, és javaslatukkal, illetve véleményezésükkel aláírásra javasolják az önkormányzat vezetőjének. Ehhez képest jelenleg szinte kizárólag a polgármester, a megyei tanácselnök felel ezeknek a dokumentumok az aláírásáért. Holott a munka szakmai részéről dönteni, például, hogy hogyan kell kimérni egy földterületet, kinek ad az önkormányzat működési engedélyt, ki építkezhet és hány emeletes ingatlant építhet, nem az önkormányzati vezető feladata és nem is lehet az ő felelőssége. A szenátus által elfogadott törvény tisztázza, hogy a polgármester, megyei tanácselnök aláírásával hatályossá teszi a dokumentumot, de mivel annak szakmai részét a szakemberek dolgozták ki, ezért a jogszabályért a felelősséget nekik kell vállalniuk.” 

Cseke Attila szerint ez nem jelenti azt, hogy a törvény kizárja a polgármesterek, megyei tanácselnökök felelősségét az általuk aláírt dokumentumokért. „Amennyiben az önkormányzati vezető úgy ír alá, ad ki dokumentumot, hogy annak a kellő szakmai háttere nem biztosított, a szakemberek aláírása hiányzik, akkor ő felel az illető jogszabályért, hiszen a szakemberek véleményét vagy megkerülte, vagy nem tartotta be. Ugyanakkor minden más esetben, amikor egy szakmai dokumentum hatályossá tételéről van szó az önkormányzat vezetőjének aláírása által, a szakemberek felelőssége lesz ezentúl a dokumentumok kiadása.” –magyarázta a frakcióvezető. Hozzátette, a hétfőn megszavazott törvény azt is tisztázza, hogy semmilyen ellenőrző hatóság nem vizsgálhatja a közigazgatási dokumentumok időszerűségét. A jogszabály leszögezi, hogy az ellenőrző hatóságok csak az okmányok törvényességét vizsgálhatják, egy-egy döntés időszerűségének megállapítása az önkormányzatok választott vezetőit illeti meg. Cseke Attila szerint ezt fontos volt törvény által tisztázni, mivel az ellenőrző hatóságok sok esetben a közigazgatási dokumentumok időszerűségét is vizsgálták.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.