RMDSZ: elképzelhetetlen, hogy a betegellátás mellé megaláztatás, diszkrimináció járjon a romániai egészségügyben! (AUDIÓ)

2016.02.19. | Kolozsvár , Nyelvi jogok

www.szekelyhon.ro

„Elképzelhetetlen az, hogy valaki nemzeti hovatartozása, nyelvtudása ürügy legyen megalázására, hogy diszkrimináció járjon az orvosi ellátás mellé” – jelentette ki Kovács Péter ügyvezető elnök, és hozzátette: az RMDSZ panaszt tett a balesetet szenvedett olaszteleki lány ügyében, akit a kolozsvári gyermekgyógyászaton aláztak meg azért, mert nem beszélhetett anyanyelvén a kórház személyzetével, hiányos román nyelvtudása miatt sértően bántak vele. A diszkrimináció-ellenes tanácshoz eljuttatott beadványában az RMDSZ arra hivatkozott, hogy a bajban lévő lány nyelvi jogai súlyosan sérültek.

Minden egyes ilyen esetben jelezni kell az illetékes hatóságnál a jogsérelmet, hiszen ezekért jogorvoslatot is lehet kérni, nem sérthetik meg ilyen módon naponta a magyarok személyi jogait Romániában – tette hozzá az ügyvezető elnök. .„Az alapvető emberség azt követelte volna meg, hogy az egészségügyi személyzet a páciens gyógyításával foglalkozzon, és ne a nyelvtudását kérje rajta számon, sértegesse különböző ürügyekkel” – tette hozzá az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A Szövetség által az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz eljuttatott panaszbeadványban az áll, hogy diszkrimináció miatt a beteg jogai sérültek, a bizonyítékok ügyében pedig szervezet a kislány családjával is felvette a kapcsolatot, részleteket kért az ügyről.

Kovács Péter szerint a nyelvi jogokat biztosítani kell az egészségügyben, hiszen a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat az őket értő, nyelvüket beszélő személyzetnek. Az ügyvezető elnök arra is emlékeztetett: az RMDSZ parlamenti frakciója a hét elején fogadta el idei törvénykezési prioritásait. Ezek között szerepel az is, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést kell biztosítani a magyar embereknek. Ennek érdekében az RMDSZ törvényhozói jogszabály-kezdeményezést nyújtanak be még ebben az ülésszakban.„Szorgalmazzuk, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek száma eléri a 20 %-ot, a kórházakban, rendelőkben kötelező jelleggel alkalmazni kelljen az ő nyelvükön beszélő alkalmazottat” – hangsúlyozta Kovács Péter, és azt is elmondta: a tervezet elkészült, az RMDSZ képviselői és szenátorai azon lesznek, hogy a parlament napirendjére tűzze és elfogadja. „Civilizált országban elképzelhetetlen az, hogy valaki betegségében hátrányt szenvedjen amiatt, hogy nem tud az anyanyelvén kommunikálni az orvossal vagy a nővérrel” – tette hozzá az ügyvezető elnök.

Hanganyag:
Kovács Péter nyilatkozata