RMDSZ: hatékony kárpótlási eljárásokat tettünk lehetővé a vadkárok esetében

2018.11.21. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: hatékony kárpótlási eljárásokat tettünk lehetővé a vadkárok esetében

Biztonságosabb, egyszerűbb és hatékonyabb vadásztörvényt fogadott el a képviselőház november 21-én azt követően, hogy a döntőházként fogadta el a Szövetség által benyújtott javaslatokat is tartalmazó kormányrendeletet a parlament alsóháza. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott: az új vadásztörvény előrelépés, hiszen megtéríti a vadkárokat, és azokban az esetekben is kárpótlást nyújt, ha egy személy vadállat támadásának áldozatává válik.

Ahogyan azt az őszi parlamenti ülésszak prioritásai között is megfogalmaztuk, egy olyan vadásztörvényt alkottunk, amely egyszerűbb és átfogó kártérítést, valamint hatékonyabb beavatkozási eljárásokat tesz lehetővé. Ezentúl a megyei önkormányzatok, amennyiben szerződésük van a szakminisztériummal, előfinanszírozhatják a kárterítést, így az érintetteket sokkal rövidebb határidőn belül kifizetik, majd a pénzösszegeket utólagosan megkapja a minisztériumtól a megyei önkormányzat. Továbbá, amennyiben a szaktárca sürgősségi kilövési engedélyt bocsát ki, vagy vadak áthelyezését hagyja jóvá, például a medvék esetében, akkor az ezzel járó költségeket is fedezheti a megyei önkormányzat a szerződés értelmében” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Hargita megyei képviselő. A környezetvédelmi szakpolitikus továbbá emlékeztetett arra is, hogy mindeddig a vadásztársaságok hatáskörébe tartozott ezen műveletek elvégzése, azonban az állam semmilyen intézménye nem fizetett a vadállatok kilövéséért vagy elszállításáért, amelyek igencsak költségesek.

Korodi Attila kiemelte az RMDSZ egy másik nagyon fontos módosítását: a szaktárca kárpótolja azokat a személyeket, akik medvék vagy más vadállatok támadásainak áldozatai voltak. „Amennyiben medvetámadás következtében valaki kórházba kerül, vagy életét veszíti, az állam felelősséget vállal: ezentúl kifizetik a kórházi költségeket, valamint azokra a napokra, amíg inaktív volt, megkapja fizetését, amennyiben munkanélküli, akkor a minimálbér alapján számolják ki a juttatását. Azokban a szörnyű esetekben, amikor a medvetámadás halálesettel jár, akkor a családtagoknak minden hónapban biztosítják az elhunyt személy fizetését. Amennyiben nem dolgozott, akkor a minimálbér értékét mindaddig, amíg az elhunyt elérte volna nyugdíjas kort” –taglalta a székelyföldi törvényhozó.

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóháza mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta, hogy ezentúl a vadásztársaságok feladata lesz a vadkárok megelőzése, nem pedig a mezőgazdaságban dolgozó személyeké, akik preventív módszereket alkalmaztak annak érdekében, hogy megelőzzék a bajt. „A ma megszavazott törvény megkönnyíti a vadkárokat elszenvedett gazdák kárpótlását. A törvény módosítása értelmében a gazdák kötelezettségei jelentős mértékben csökkennek. Már nem kötelesek kerítéssel megvédeni a vadaktól növényeiket, ezentúl két kötelezettségük van: december 15-ig a terményt betakarítani, illetve értesíteni a vadásztársaságot, ha vadállatok jelentek meg gazdaságuk közelében” – összegezte a Szatmár megyei parlamenti képviselő.

Az RMDSZ módosításai a kormány által kezdeményezett sürgősségi kormányrendelet szövegében a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lépnek érvénybe.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.