RMDSZ: kiemelten fontos, hogy magyar pedagógusok írják a magyar gyermekeket érintő tanterveket – május 15-ig még lehet jelentkezni a tantervíró csoportokba

2016.05.09. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: kiemelten fontos, hogy magyar pedagógusok írják a magyar gyermekeket érintő tanterveket – május 15-ig még lehet jelentkezni a tantervíró csoportokba

„Meghosszabbították a tantervíró csoportokba való beiratkozás határidejét. Számunkra kiemelten fontos, hogy a specifikus tantárgyaink tanterveit, illetve tankönyveit az anyanyelvi oktatásban dolgozó pedagógusaink írják meg. Ilyen specifikus tantárgy az anyanyelv, a román nyelv, a kisebbség- és hagyománytörténet, valamint a zene” – hívta fel a figyelmet május 9-én, hétfőn, az erről szóló átirat megjelenését követően Király András, a Szövetség oktatásügyi államtitkára. Mivel számos probléma fogalmazódott meg annak kapcsán, hogy a tantervíró munkacsoportokba való beiratkozás nehézkesen működött, erre vonatkozó határidejét május 15-re módosította az Oktatási Minisztérium.

Mivel a tantervek körvonalazzák a tanítási anyagot, ez egy kiváló alkalom arra, hogy a többször említett tehermentesítés folyamatába érdemben beleszólhassunk. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az újabb tanítási, valamint az értékelési módszereknek is teret lehet biztosítani a tantervek elkészítésekor” – szögezte le a kisebbségi nyelveken szervezett közoktatásért felelős államtitkár.

A beiratkozásra vonatkozó felhívásra, a 15 fős munkacsoportokba szakképesítésüknek megfelelően legalább kettes fokozati vizsgával rendelkező középiskolai tanárok, illetve egyetemi tanárok iratkozhatnak. A beiratkozáshoz az elképzelt tanterv egy részének kétoldalas, innovatív tantervi javaslatát is el kell készíteni, amelyben a specifikus kompetenciák és a tartalmak összhangban vannak az előírt óraszámokkal. A tanterveknek a kötelező tananyag mellett részletesen tartalmazniuk kell az elsajátítandó kompetenciákat is.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.