RMDSZ: NEM a 2013-ra szóló költségvetésre

2013.02.05. | Képviselőház , Szenátus , gazdaság , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: NEM a 2013-ra szóló költségvetésre

www.mediafax.ro

Nem szavazzák meg az RMDSZ törvényhozói az együttes képviselőházi és szenátusi plénum keretén belül megvitatott és szavazásra bocsájtott, az állam 2013-ra vonatkozó költségvetését szabályzó törvényt, ugyanis a Szövetség képviselői és szenátorai szerint ez nem az ország fejlődését szolgálja. A költségvetés-értékelési vitában a parlamenti pártoknak fenntartott hozzászólási időben az RMDSZ álláspontját Erdei D. István Szatmár megyei képviselő mutatta be.

Kedden, február 2-án a honatyák a Parlament két házának együttes, két naposra tervezett ülésén a gazdasági növekedés címszóval ellátott költségvetési törvényjavaslatról vitáztak. A Kormány által felépített költségvetési tervezet 2013-ban 1,6 százalékos gazdasági növekedéssel és 4.3 százalékos éves átlagos inflációval számolt, illetve a lej az euróhoz viszonyított árfolyamának értékét 4,5 RON-ban állapították meg az elfogadásra küldött törvényjavaslatban.

„Elmondhatjuk, hogy a költségek elosztása során felállított értékrendszer megállapításánál nem vették figyelembe gazdaságélénkítő prioritásokat. A jó minőségű közlekedési infrastruktúra  jelentősen növeli egy régió versenyképességét és a társadalmi mobilitását, ezáltal az ország gazdasági növekedését is eredményezi.  Már az IMF is nehezményezte, hogy Románia nem rendelkezik a gyorsforgalomhoz szükséges vasutakkal és közutakkal. Az ország fővárosát egyetlen gyorsforgalmi út sem köti össze az Európai Unió bármelyik tagállamával. Annak ellenére, hogy a költségvetésben szerepel az Erdélyi Autópálya, a 2013-as évre az adósságok kifizetésén túl nem találunk új útszakaszok építésére vonatkozó rendelkezéseket”- fejtette ki az RMDSZ fenntartásait az idei évre vonatkozó állami költségvetésről Erdei Dolóczki István, a Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tagja az együttes plénumban.

Az RMDSZ törvényhozói ugyanakkor a megyei és községi utak fenntartására és javítására elkülönített összegek, valamint az áram, víz- és csatornarendszerek nélküli településekre vonatkozó fejlesztési költségvetési tételek csökkenését is nehezményezték. Az RMDSZ kifogásai ugyanakkor kitértek a költségvetést megelőző adóügyi változásokra is. „Nem tudjuk, hogy ezután a kis- és középvállalkozók milyen mértékben tudnak majd részt venni a gazdaság fellendítésében és azt sem, hogyan tudják majd a mezőgazdasági termelők kifizetni a rájuk rótt többletterheket megfelelő út-, víz- és villanyhálózat, illetve európai szintű támogatások hiányában és az egyéni farmokra kivetett adóterhek kifizetése mellett” – mondta Erdei az együttes plénumon, majd kitért a nyugdíjpont nem megfelelő kiszámítási módjára, mely által a 4 százalékos nyugdíjemelkedés még a tervezett inflációt sem fedi. „Az említett okok, valamint a Szövetség képviselői által benyújtott közel száz módosító javaslat elutasítása következtében az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói nemmel fognak szavazni az előterjesztett költségvetés elfogadásáról” – zárta felszólalását Erdei Dolóczki István.

Az alábbi linken az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának álláspontját összegezi Erdei Dolóczki István, Szatmár megyei parlamenti képviselő a Szövetség által benyújtott módosító javaslatokról:

Hanganyag:
Erdei Dolóczki István nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.