RMDSZ: nem szüntethetnek meg magyar osztályokat a Szövetség beleegyezése nélkül

2019.02.19. | Szenátus

RMDSZ: nem szüntethetnek meg magyar osztályokat a Szövetség beleegyezése nélkül

A törvény kimondja: csak a szaktárca kisebbségi államtitkársága, az etnikumközi kapcsolatok hivatalának alárendeltségében működő oktatásügyi bizottság, vagy az érintett kisebbségi közösség parlamenti képviseletének jóváhagyásával szüntethetnek meg anyanyelvű osztályokat. „Törvény által szavatolt védelmet nyújt a magyar oktatásnak ez az intézkedés”, hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a törvény elsősorban a szórványban működő oktatási intézményeknek biztosít kedvező feltételeket: „a szórványvidéken működő tanintézmények esetében a minimális osztálylétszám biztosítása problémát jelenthet. A törvény értelmében az RMDSZ vagy az iskola igazgatóságának kérésére a szaktárca jóváhagyhatja a kisebb létszámmal működő osztályokat. Ezen intézkedés nélkül a magyar gyermekek kénytelenek lennének más településre ingázni, vagy román tannyelvű iskolába járni, anyanyelvüket, identitásukat veszélyeztetve ezzel.”