RMDSZ: pályázatot hirdetünk magyar gyermekeknek szánt tankönyvek megírására (AUDIO)

2018.01.23. | Pályázatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: pályázatot hirdetünk magyar gyermekeknek szánt tankönyvek megírására (AUDIO)

Tankönyvek megírásának és illusztrálásának támogatására ír ki pályázatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, amely azt tervezi, hogy ezt minden évben megismétli. Elsőként azoknak az 1-5. osztályos tankönyveknek a megírását ösztönzi, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakhoz tartoznak: ilyen a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és vallás. A tantárgyreform a következő tanévtől eléri a hatodik osztályt, és ebben az esetben nemcsak a sajátos tantárgyak tankönyveit támogatják, hanem minden tantárgy könyvét – adta hírül a Szövetség közleménye. A támogatás maximálisan 7000 lej tankönyvenként.

A tankönyvkiadás új rendszerében nem az egyes szerzőket felkaroló kiadók versenyeznek az állami finanszírozásért, hanem maguk a szerzők. Az RMDSZ saját pályázatának első fordulója azoknak szól, akik már elkészítették a szükséges szövegeket, illusztrációkat, szemléltetőket, de az új rendszerben kiadó nélkül maradtak, és egyénileg kell pályázniuk a minisztériumhoz a tankönyvek elfogadásáért. „Azt akarjuk, hogy ezek a szerzők, szakmai műhelyek jelentkezzenek az állam által kiírt, tavaszi megmérettetésre, aminek közeleg a határideje, hiszen kész vagy majdnem kész tankönyveik vannak, miközben az egyes kiadók – mivel nem vesznek már részt a tankönyvek gondozásában – nem tudják őket tovább felkarolni” – hangsúlyozta a kiírás kapcsán Magyari Tivadar, a Szövetség oktatásért felelős ügyvezető alelnöke. Rámutatott: az RMDSZ ezért hirdette meg a maga pályázatát, hogy ösztönözzön, honoráljon, hogy segítse a szerzőket a kötetek véglegesítésében, a minisztériumi megmérettetésben.

A pályázat kidolgozásában és lebonyolításában az RMDSZ oktatásért felelős szakértői és politikusai a Romániai Magyar Pedagógusszövetséggel működtek együtt.

A pályázat ITT érhető el.

Hanganyag:
Magyari Tivadar nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.