RMDSZ: Romániának határozottabban kell fellépnie azért, hogy a határátkelőkön ne legyen több órás várakozás

2017.05.03. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: Romániának határozottabban kell fellépnie azért, hogy a határátkelőkön ne legyen több órás várakozás

„Romániának hangsúlyosabban kell állást foglalnia Brüsszelben azon uniós szabályozásokat illetően, amelyek állampolgárait, de más uniós államok polgárait is több órás várakozási időnek teszik ki a határátkelőkön. Az április 7-én hatályba lépett új schengeni határ-ellenőrzési szabályzat következtében több órás várakozásra kényszerülnek azok, akik a román-magyar határon szeretnének átkelni, de más uniós tagállamokban is hasonló, tarthatatlan helyzetet eredményezett a szigorított szabályzat” – hangsúlyozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője kedden.

Szerinte az Európai Unió legújabb tagállamával, Horvátországgal, vagy a szintén érintett Szlovéniával ellentétben Románia semmilyen lépést nem tett annak érdekében, hogy az említett uniós szabályozás alkalmazását enyhítsék vagy módosítsák. Mint mondta, Horvátország a rendelkezés életbe lépését követő két-három napban hangsúlyosan kérte az Európai Bizottságtól a szabályozás alkalmazásának enyhítését, amit napokon belül el is ért. Szlovénia miniszterelnöke szintén szót emelt a szlovén-horvát határon kialakult torlódások ügyében, hangsúlyozva, az EU-nak sürgősen módosítania kell a kérdéses szabályzatot. „Az RMDSZ álláspontja szerint Horvátországhoz és Szlovéniához hasonlóan Romániának is határozottabban kell fellépnie Brüsszelben a lassan egy hónapja tartó elfogadhatatlan állapotok rendezése érdekében” – nyilatkozta a szenátor, egy jövendőbeli európai uniós szabályzat plénumi vitája során. A szenátus asztalán lévő jogszabály a schengeni rendelkezéseket bővíti,  a nem vízumköteles, EU-n kívüli állampolgárok ellenőrzését szabályozza az unió határain.

A Bihar megyei szenátor áprilisban, a 458/2017-es uniós szabályozás életbe lépését követően a belügyminisztériumhoz fordult, gyors intézkedést kért a határátkelőkön tapasztalt torlódások megszüntetésére. Interpellációjára még nem kapott választ.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.