Sikeresen zárult a Maros-Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program első szakasza

2017.11.22. | gazdaság

Sikeresen zárult a Maros-Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program első szakasza

A program keretében leadott pályázatok összértéke meghaladja az előirányzott 1 milliárd forintos támogatási keretet, de minden érvényes és értékelhető pályázatot támogatni fog a magyar kormány, jelentette be tegnap Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Marosvásárhelyen.

Az idén tavasszal elindított erdélyi gazdaságfejlesztési program keretében Maros megye mezőségi településeinek lakosai, illetve az itteni vállalkozók pályázhattak a mezőgazdasági földterületeik telekelésére, állatok, mezőgazdasági gépek és eszközök vásárlására, illetve az itteni kis- és középvállalatok fejlesztésére.

A pályázatot nagyon nagy érdeklődés övezte, és ez a siker azért is nagy öröm, mivel az idei mezőségi program az erdélyi gazdaságfejlesztési program főpróbája volt”, nyilatkozta a keddi sajtótájékoztatón Kozma Mónika, a programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója. Hozzátette, büszke arra, hogy ezt a programot Maros megyében sikerült elindítani, és hogy ez már az első szakaszban sikeresnek bizonyult.

A sajtótájékoztatón jelen volt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke is, aki kiemelte, a magyar állam segítsége Maros megyének éppen abba a térségébe érkezett, ahol a legnagyobb szükség van rá. Péter Ferenc hangsúlyozta, a gazdaságfejlesztés azért is fontos, mert nagymértékben hozzájárulhat a szülőföldön való megmaradáshoz, hiszen ha a megfelelő megélhetés biztosított, akkor kevesebb fiatal fog elvándorolni.

A magyar kormány maximálisan elégedett az eddigi eredményekkel” − jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a program eddigi tapasztalatait összegezve elmondta, 526 támogatási kérést adtak le a mezőségi gazdálkodók és vállalkozók. Kiemelte, magyar kormány támogatni fog minden érvényes pályázatot, és az előzetes értékelések alapján úgy tűnik, hogy a támogatási kérések túlnyomó többsége megfelel a formai előírásoknak. „Ahhoz, hogy a leadott pályázatokat finanszírozni lehessen, az eredetileg meghirdetett egymilliárd forintról megközelítőleg 1,5 milliárd forintra kell növelni a program keretét, de erre van lehetőség” – tette hozzá az államtitkár. A pályázat eredményhirdetése decemberre várható, majd 2018 első hónapjaiban kerül sor a szerződések megkötésére és a támogatások folyósítására.

Magyar Levente értékelőjében kitért arra is, hogy a mezőségi fejlesztési programot csak hosszas diplomáciai egyeztetéseket követően sikerült elindítani, de miután megállapodtak a román kormánnyal a program alapvető feltételeiről, a pályázatokat zavartalanul tudták lebonyolítani. Hangsúlyozta, Erdély fejlesztéséből Magyarország és Románia is profitál, és a két ország kapcsolatát a jövőben a közös építkezésnek kellene meghatároznia.

Az államtitkár bejelentette, hogy 2018-ban is folytatják a programot és ezt más területekre is ki fogják terjeszteni, illetve a támogatási keret növelését is tervezik, de ehhez az szükséges, hogy a jövő évi parlamenti választások után is az Orbán Viktor vezette kormány maradjon hatalmon. „Ez a program olyan mértékben kapcsolódik a jelenlegi kormányhoz, hogy ha más kerül hatalomra, akkor valószínűleg nem vállalja fel ennek a kezdeményezésnek a folytatását” – fogalmazott Magyar Levente.