Szakértői csoport vizsgálhatja az anyanyelvű oktatás kihívásait az EU-ban

2018.11.07. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szakértői csoport vizsgálhatja az anyanyelvű oktatás kihívásait az EU-ban

Navracsics Tiborral, oktatásért, ifjúságért, kultúráért és sportért felelős európai biztossal találkozott az RMDSZ delegációja Helsinkiben. Kelemen Hunor szövetségi elnök, Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és Vincze Lóránt, a FUEN elnöke az aktuálpolitikai helyzetről és a romániai magyar oktatási térben tapasztalható nehézségekről tájékoztatta a biztost.

Amint Navracsics Tibor elmondta, az európai oktatási tér keretében az Európai Bizottságnak fontos célkitűzése, hogy minden európai diák legalább két nyelvet tudjon az iskola elhagyása előtt. Mint hangsúlyozta, törekvésük nemcsak a hivatalos nyelvekre, hanem a kisebbségi nyelvekre is vonatkozik.

A Szövetség küldöttei üdvözölték a Bizottság terveit, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy sok esetben nincsenek meg sem a tárgyi feltételek, sem a jogi háttér nem létezik ahhoz, hogy a fiatalok az iskolában, vagy iskolán kívül használhassák a kisebbségi nyelveket, vagy anyanyelvükön tanulhassanak, anyanyelvükön férhessenek hozzá a tudáshoz. Éppen ezért, a delegáció tagjai arra kérték a biztost, hogy a jövőben, amikor a bizottság a többnyelvűséggel kapcsolatos politikai prioritásait fogalmazza meg, ne csak a nagy nyelvekre és ne csak a hivatalos nyelvekre koncentráljanak, hanem segítsék elő a kisebbségi nyelvhasználat biztosítását is.

Az európai biztos elmondta, megvizsgálják annak lehetőséget, hogy a jövőben egy nemzetközi szakértőkből álló munkacsoport térképezze fel a kisebbségi nyelvhasználat és az anyanyelven történő oktatás kihívásait, nehézségeit az Európai Unióban.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.