Százhektáros erdő Nagyszalonta határában

2012.12.02. | Környezetvédelem , Parlamenti választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Százhektáros erdő Nagyszalonta határában

A facsemeték katonás rendben sorakoznak Nagyszalontától pár kilométerre, azon a területen, melyet az erdősítés ment meg az enyészettől. Ma még csupán apró és gyenge fácskák sora, de hat éven belül árnyas erdővé nemesül, ahova a hajdúvárosból is kijárhatnak majd piknikezni.

Az erdőtelepítési programot a környezetvédelmi alapból hirdették meg, évekkel ezelőtt. Nagyszalonta örömmel csatlakozott a lehetőséghez, beazonosította azokat a földterületeit, mely terméketlen minősítésbe sorolható. A város pályázatát 2006-ban elfogadták, a százhektáros erdő telepítése azonban mégsem kezdődött el, egészen addig, míg a település elöljárói, képviselői lobbizni nem kezdtek az érdekében. A megoldást az az időszak adta, amikor az RMDSZ kormányon volt, a környezetvédelmi minisztérium élén pedig Borbély László dolgozott. A projekt összértéke 25 milliárd régi lej. Amint a megvalósítás első lépéséhez szükséges pénz megérkezett, sor kerülhetett a pályáztatásra. A cég, amelyik elnyerte a munkát, vállalta, hogy hat esztendő alatt feljavítja a talajt, fásítja a területet, gondozza a fiatal erdőt. A tavaly elkezdett munka a talaj kémiai összetételének feljavításával kezdődött, idén ültetik a csemetéket, jövő ősszel újabb talajmunka várható. Így 2018-ra a fiatal csemeték – nyárfák és homoktövis-cserjék – akkora lombkoronát növesztenek, mely összefüggő zöld sátrat borít a területre.

A területet péntek délelőtt felkereste Szíjjártó Zoltán, a Bihar megyei Erdőgazdálkodási Intézmény vezetője, az RMDSZ szenátorjelöltje, hogy a helyszínen győződjön meg a munkálatok folyamatáról. Az elöljáró maga is ásót ragadott, hogy gyakorlatban is kivegye a részét az erdősítésből. A munkában segítette Török László polgármester és Pető Csilla képviselő, a hajdúváros képviselő jelöltje, hiszen mindannyiuk számára fontos a település határában teljesedő erdő.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.