Székely István: az RMDSZ megerősített külpolitikájának újabb eredménye, hogy magyar elnököt választottak a FUEN élére

2016.05.26. | FUEN

Az RMDSZ megerősítette külpolitikáját, az elmúlt időszak ilyen jellegű erőfeszítései pedig visszaigazolták ennek helyességét – nyilatkozta Székely István politológus, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke május 26-án, csütörtökön annak kapcsán, hogy Vincze Lórántot választották az elmúlt hétvégén az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökévé.

A múlt hétvégi elnökválasztást érdemes tágabb összefüggésbe helyezni – véli Székely István, aki szerint a 2015-ben meghirdetett újratervezés jegyében az RMDSZ az eddigiekhez képest lényegesen nagyobb hangsúlyt fektet a külpolitikára. „Ha csak az elmúlt egy évet nézzük, azt látjuk: a Kelemen Hunor szövetségi elnök washingtoni látogatásakor megfogalmazottakat figyelembe vette az Egyesült Államok külügyminisztériuma, a 2015-re vonatkozó jelentésében kitér olyan, a romániai magyar közösség ellen irányuló jogsérelmekre, mint az anyanyelv és a közösségi szimbólumok használatának korlátozása, vagy a restitúció akadályozása” – tette hozzá a politológus.

Rámutatott arra is: a Szövetség tavasszal elkészítette önálló, a kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazásáról szóló árnyékjelentését, amelyben rávilágít arra, hogy Románia két év késéssel, azaz csak idén februárban nyújtotta be országjelentését az Európa Tanácshoz. „Szóvá tettük, hogy számos pontatlanságot és ferdítést tartalmaz a dokumentum, alapvetően hamis képet sugall arról, hogy az országban a kisebbségi jogokat hogyan tartják be, hogyan tartja be az állam saját vállalásait, amelyet két évtizeddel ezelőtt ratifikált” – sorolta. Székely István kitért arra is, hogy a Szövetség egy újabb árnyékjelentés összeállításán dolgozik: ebben pedig a regionális és kisebbségi nyelvek chartájának ratifikálásakor vállalt kötelezettségeinek gyakorlatba ültetését kéri számon az országtól.

Összegzésként kiemelte: mindamellett, hogy a siker Vincze Lóránt személyes kompetenciájának is tulajdonítható, az európai polgári kezdeményezés révén az RMDSZ-ben jó partnerre leltek a kisebbségi szervezetek – többek között a Dél-Tiroli Néppárt is –, ez pedig megteremtette azt a bizalmi légkört, ami feltétele annak, hogy magyar elnöke legyen a FUEN-nek.  „Bár az Európai Bizottság 2012 óta 49 kezdeményezésből 20-at elutasított – többet között az RMDSZ és a FUEN által indított Minority Safepack-et is –, az európai polgári kezdeményezés sikeresen azonosította azokat a területeket, amelyek szervesen kapcsolódnak az európai közösségek legfontosabb törekvéseihez: az anyanyelv és identitás védelméhez, a politikai képviselethez, a régiók megerősödéséhez, valamint az egyenlő bánásmódhoz” – összegzett a politológus.