Szorosabb együttműködést szorgalmaztak a szerb és román parlament között

2015.05.28. | Külkapcsolatok

Szorosabb együttműködést szorgalmaztak a szerb és román parlament között

Szerbia és Románia parlamentjei közötti kapcsolat erősítését szolgáló találkozóra került sor szerdán, május 27-én. A román szenátust Călin Popescu-Tăriceanu házelnök, a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlését pedig Maja Gojkovic elnök képviselte, a beszélgetésen jelen volt Tánczos Barna az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese is.

A régióban Szerbia továbbra is kulcsfontosságú partnere Romániának – mutattak rá a találkozón, hangsúlyozva: szükség van a két ország közötti kapcsolatok szorosabbá fűzésére. A román fél támogatásáról biztosította Szerbiát az európai uniós csatlakozási folyamatban, a szerb küldöttség vezetője pedig kifejezte azon szándékát, miszerint országuk számít Románia előcsatlakozása során szerzett tapasztalatainak megosztására.

Tánczos Barna hangsúlyozta, kisebbségpolitikai kérdések tekintetében a két országnak tanulnia kell egymástól, elmondta: az RMDSZ 25 éve a többségi nemzettel való párbeszéd útját választotta.

A találkozó végén a két parlamenti küldöttség kinyilvánította azon szándékát, hogy az említett területeken kölcsönösen támogatni fogják egymást.