Szülőkkel egyeztettek az oltástörvényről Székelyudvarhelyen

2017.11.10. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szülőkkel egyeztettek az oltástörvényről Székelyudvarhelyen

Benedek Zakariás udvarhelyszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezésére és meghívására megbeszélést tartott péntek délután Vass Levente Maros megyei RMDSZ-es képviselő, a Képviselőház egészségügyi bizottságának titkára több Hargita megyei szülővel a székelyudvarhelyi városháza tanácstermében. A több mint kétórás párbeszéd során a szülők az oltástörvénnyel kapcsolatos észrevételeiket ismertették a politikusokkal.

Benedek Zakariás és Vass Levente egyaránt hangsúlyozta: az RMDSZ törvényhozói azt az elvet tartják szem előtt, amely alapján minden felet meghallgatnak és képviselnek ebben az ügyben, ezért a következő napokban további egyeztetéseket folytatnak a különböző szervezetekkel.

A székelyudvarhelyi eseményen, melyen jelen volt Lázár Cecília, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság járványtanász főorvosa is, a szülők több észrevételt is megfogalmaztak a törvénnyel, illetve a romániai egészségügyi rendszerrel kapcsolatban. Mint mondták, nincs bizalmuk a hazai egészségügyben, illetve azt is kifogásolták, miért akarják kötelezővé tenni az oltásokat.

Vass Levente rámutatott: a védőoltások eddig is kötelezőek voltak Romániában, erre a nemzetközi törvények, egyezmények is lehetőséget biztosítanak. Az RMDSZ szakpolitikusa szerint a lakosság felelősségtudatának erősítése és a beoltással kapcsolatos intézményi hatáskörök tisztázása érdekében szükség van egy új jogszabályra, amely megfelel a nemzetközi elvárásoknak és az aktuális romániai viszonyoknak egyaránt.

„Elfogadhatatlan, hogy miközben Romániában folyamatosan csökken az átoltottsági arány és a beoltási ráta egyes vakcinák esetében jóval az Egészségügyi Világszervezet  által javasolt 95 százalékos küszöb alatt van, rendszeresen kell szembesülnünk azzal a problémával is, hogy hiányoznak a kötelező védőoltások. Az oltástörvény várhatóan javulást eredményez majd mindkét téren&r