Tájékoztató Udvarhelyszéki Önkormányzati Tanács ülésről

2011.12.09. | Hargita , Önkormányzati választások , Parlamenti választások , Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tájékoztató Udvarhelyszéki Önkormányzati Tanács ülésről

Folyó év december 9-én, Székelyudvarhelyen, a Junior Központ konferencia termében tartotta rendes félévi gyűlését az RMDSZ Udvarhelyszéki Önkormányzati Tanácsa (UÖT).

Az ülésen részt vettek Lőrincz Csilla a Környezetvédelmi Alap alelnöke, Antal István parlamenti képviselő, a térség polgármesterei, helyi- és megyei tanácsosai.

Lőrincz Csilla alelnök bemutatta a Környezetvédelmi Minisztériumhoz benyújtott pályázatok helyzetét, beszélt a népszerű Zöld Ház programról, a roncstraktor programról, az erdősítési programról és a kerékpárutak építését szorgalmazó programról.

A víz- és szennyvízhálózat, illetve tisztító- és kezelőállomások építésére meghirdetett pályázatok kerültek szóba, ahol formális dolgok miatt maradtak le udvarhelyszéki települések. Az alelnök felhívta a pályázók figyelmét, hogy még az iratcsomók benyújtása előtt keressék meg a hivatal munkatársait, hogy elkerüljék az esetleges félreértéseket.

A következő napirendi pontként Sófalvi László, az UÖT elnöke, a megyei tanács alelnöke ismertette a megyei utakon 2011-ben elvégzett, valamint folyamatban levő munkálatokat.

Az UÖT elnöke elmondta, idén az utak javítására fektették a hangsúlyt, ami közel 40 kilométer átadott aszfaltozott utat jelent. A jövőben hangsúlyt fektetnek a karbantartási munkálatokra úgy, mint jelző táblák, védőkorlátok cseréjére, útfelületi jelzések festésére, kaszálásra stb. Ezeken keresztül szebbé és biztonságosabbá válnak a megyei utak. A nagyobb beruházások közt szerepel, Eu-s pályázatból, a Szentegyháza és Oklánd közötti útszakasz teljes felújítása. Említésre került a Székelyudvarhelyt és Székelykeresztúrt elkerülő terelő útak elkészítése, amelyek megvalósíthatósági tanulmányai és tervei a 2012-es költségvetésből már elkészülhetnek.

Antal István képviselő számolt be az önkormányzati képviselőknek a választási törvény tervezetéről, amelyet a héten kormányzati felelősségvállalással kíván elfogadtatni a koalíció. A törvénytervezet szerint a polgármesterek mandátumát jövő év novemberéig hosszabbítanák meg, a képviselő szerint ezt az időszakot ki kell használni az elkezdett beruházások befejezésére.

Befejezésként tájékoztató hangzott el a népszámlálás udvarhelyszéki tapasztalatairól és részeredményeiről.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.