„Támogatni tudnám az előrehozott választások lehetőségét” - Markó Béla miniszterelnök-helyettes az ETV-ben

2012.01.27. | Önkormányzati választások , Parlamenti választások

Elvileg támogatja az előrehozott parlamenti választások lehetőségét Markó Béla – ezt maga a miniszterelnök-helyettes jelentette ki az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) híradójában, csütörtök este.

A politikus a helyhatósági és a parlamenti választások összevonásának ügyében hozott szerdai alkotmánybírósági döntés kapcsán kifejtette: ennek eredményeként esik a törvény, így a helyhatósági választásokat a maguk eredeti idejében kell megszervezni. - Tehát a helyhatósági választások júniusban lesznek, én azt mondanám, hogy ez biztosan így lesz, erre lehet készülni. A parlamenti választásokkal kapcsolatosan én el tudnám fogadni azt, hogy azokat is próbáljuk közelebb hozni, ez viszont csak előrehozott választások formájában lenne lehetséges, ehhez pedig minden pártnak egyet kell értenie, és meg kellene egyezni ebben a kérdésben – mondta Markó Béla, hozzátéve: az esetleges előrehozott választásokról az RMDSZ-ben még nem volt egyeztetés, ilyen döntés nem született. „Azért gondolom, hogy el lehetne indulni egy ilyen változaton, mert elég nagy az elégedetlenség körülöttünk, sokan megkérdőjelezik a politikai vezetők munkáját, elképzeléseit, magatartását, és ilyenkor hasznos minél hamarabb választásokra sort keríteni, hogy maga a társadalom nyilvánítson véleményt, kit akar és kit nem. De ez csak egy lehetőség – mondta Markó Béla.