Támogatták az RMDSZ szenátorai az új nyugdíjtörvényt

2018.11.26. | Szenátus

Támogatták az RMDSZ szenátorai az új nyugdíjtörvényt

Elsőházként fogadta ma el a szenátus a kormány által javasolt új nyugdíjtörvényt. A Szövetség szenátorai a tervezet mellett szavaztak, hisz az – bár vannak hiányosságai – alapvetően jó törvénytervezet – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, november 26-án.

Üdvözlendőnek tartjuk, hogy külön törvényben szabályoznák a szociális juttatások rendszerét azok számára, akik nem járultak hozzá legalább 15 évig a nyugdíjalaphoz, a ma tárgyalt tervezet előírásai szerint pedig a mesteri és doktori képzések időtartama is hozzáadódna a ledolgozott évek számához – fejtette ki Derzsi Ákos. A felsőház munkaügyi bizottságának tagja hozzátette: szintén támogatandó előírása az új nyugdíjtörvénynek, hogy halmozható lesz a rokkantsági támogatás és a szakmai tevékenységből származó jövedelem, illetve az örökösi nyugdíj a saját nyugdíjjal.

„Számos módosítást fogalmaztunk meg a tervezethez, ebből néhányat sikerült elfogadtatni a szakbizottsági munkálatok alatt, így a ma elfogadott tervezet jobb, mint amit a kormány a parlament elé terjesztett” – emelte ki Derzsi Ákos. A szenátor emlékeztetett: a tervezet RMDSZ-es javaslatra megteremti a korkedvezményes nyugalmazás lehetőségét, de nem kötelezettségét a három vagy többgyermekes anyák számára, és a népdalénekeseknek és néptáncosoknak is kedvezőbb nyugdíjazási feltételeket ír elő.