Teljes jelöltlistát tett le az RMDSZ Hargita Megye Tanácsának választott tisztségeire - A következő mandátum során előtérbe kerül az oktatás

2012.05.01. | Hargita , Önkormányzati választások

Teljes, 38 tagú listát tett le az RMDSZ Hargita Megye Tanácsának választott tisztségeire május 1-jén Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET) elnöke a megyeházán található 21-es számú választókörzeti irodához, valamint a csíkszeredai törvényszékhez.

Az elnököt Korodi Attila, RMDSZ-es környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter kísérte el, valamint jelen volt a tanácsos-jelöltek listáján másodikként szereplő Birtalan József, aki eddig a megyemenedzseri tisztséget töltötte be, valamint a szintén megyei tanácsosjelölt Ferencz Salamon Alpár, Hargita megyei főtanfelügyelő is.

Az RMDSZ Hargita megyei tanácselnök-jelöltje Borboly Csaba, aki egyben a szövetség megyei tanácsos listájának vezetője is. A 25 és 78 év között minden korosztályt képviselő jelöltek listájának második helyén a székelyudvarhelyi Birtalan József, harmadik helyén pedig a gyergyói területi RMDSZ elnöke,  Bende Sándor áll.

Borboly Csaba a lista letételét megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: – A lista összeállításakor a három Hargita megyei térség, Csík, Gyergyó és Udvarhely térség magyar lakosságának százalékos arányát vettük figyelembe. Célunk az, hogy a megyei tanácsban legyen meg az RMDSZ kétharmados többsége, vagyis huszonegy fő. A jelenlegi mandátumban hiányzik egy szavazat, és figyelembe véve, hogy nem leszünk kormányon, és ezért még több európai uniós forrást kell, hogy megszerezzünk, amihez kétharmados döntések szükségesek, fontos, hogy ezekben a kérdésekben ne legyen pártpolitikai alapú megkérdőjelezés, hanem a tanácsosok segítsenek pénzt hozni a megyébe. Ez a legfontosabb célunk, hogy hozzunk be minden egyes lehetséges eurót a megyébe.

A megyei tanácselnök-jelölt a kampánnyal kapcsolatban elmondta, pozitív kampányt terveznek, ahol arról fognak beszélni, hogy mit tettek eddig, és milyen céljaik vannak a továbbiakban. Borboly hangsúlyozta, míg az előző mandátumban az egészségügyre fektették a nagyobb hangsúlyt, addig a következő mandátumban a tanügyre, az oktatásra és a munkahelyteremtésre figyelnek kiemelten oda.

– Örömömre szolgál, hogy új tagokkal bővült a lista, és Ferencz Salamon Alpár, jelenlegi főtanfelügyelő, valamint Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke vállalta a jelölést. Szintén oktatási szakemberként a listán van továbbra is Rácz Árpád iskolaigazgató. Velük együtt olyan minőségi oktatásra szeretnénk fektetni a hangsúlyt, amely itt, helyben tudja biztosítani a munkahelyek létesítéséhez szükséges felkészülést és tudást – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke. Borboly hozzátette: – Természetesen továbbra is fontos szerepet kap az egészségügy és a többi terület is, igyekeztünk úgy összeállítani a listánkat, hogy az egyes fontos szakterületek képviselve legyenek.