Több pénz marad a háztartásokban – elfogadta a képviselőház az RMDSZ rezsicsökkentésre vonatkozó tervezetét

2018.06.20. | gazdaság

Évente hozzávetőlegesen akár 100 lejes megtakarítást eredményezhet az RMDSZ azon kezdeményezése, amelyről ma végső döntést hozott a képviselőház. 2019. január elsejétől nemcsak a háztartásokba beérkező ivóvíz után, hanem a háztartásokból kimenő szennyvízszolgáltatásra is 9 százalékos áfát kell fizetni. Ez utóbbira eddig 19 százalékos áfát fizettek az állampolgárok.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy nagy előrelépést jelent a Szövetség ma megszavazott kezdeményezése, hiszen amellett, hogy orvosol egy régi problémát, megerősíti az RMDSZ azon álláspontját, amely értelmében csökkenteni kell a közszolgáltatásokra kiszabott áfa összegeit. „A közszolgáltatásoknak az állampolgárok érdekét kell szolgálniuk, mindennapjait könnyíteniük, éppen ezért ezen szolgáltatásokra fizetett magas áfa elfogadhatatlan. Nekünk az a dolgunk, hogy segítsük a családok megélhetését, és javítsunk életszínvonalukon. Ma ez irányba tettünk egy lépést a csatornadíj áfájának csökkentésével” – fogalmazott Korodi Attila.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a tervezet kidolgozója emlékeztetett arra, hogy ezelőtt két évvel az ivóvíz áfáját sikerült csökkenteni, azonban a szennyvízszolgáltatásra számolt áfa csökkentése elmaradt. „Ezt az állapotot orvosoljuk a ma elfogadott törvénymódosításunkkal, ez valós rezsicsökkenést eredményez majd, több pénz marad a családok zsebében, amit másra költhetnek” – jelentette ki Szabó Ödön.

A legfrissebb felmérések szerint a romániai lakosok jövedelmük több mint 40 százalékát közszolgáltatásokra költik. Ez a számarány is azt bizonyítja, hogy a jövedelemhez viszonyítva megterhelő a lakosság számára a rezsiköltség. Az RMDSZ által kezdeményezett törvény értelmében tettek egy lépést a rezsicsökkentés megvalósítására.