Több uniós pénz az ifjúsági foglalkoztatottság növelésére

2015.02.10. | Európai Néppárt , Ifjúság , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több uniós pénz az ifjúsági foglalkoztatottság növelésére

Megalapozott és időszerű az a javaslat, hogy idén egy milliárd euróval növekedjék az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés (Youth Employment Initiative -YEI) előfinanszírozása – fogalmazott Winkler Gyula írásbeli hozzászólásában, Strasbourgban, ahol az Európai Parlament plénuma ülésezik. A képviselők kedden vitatták meg az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy emeljék a YEI idén elérhető forrásait. A bizottsági álláspontot az EU foglalkoztatásért felelős biztosa, Marianne Thyssen képviselte a vitán.

"Az elhúzódó gazdasági válság, az eurózónát és tulajdonképpen az egész uniót fenyegető recesszió és stagnálás hihetetlen nyomás alá helyezi az EU-t és a tagállamokat a prioritások meghatározásának tekintetében. Minden intézkedés sürgős, de semmi nem lehet annál égetőbb, mint hogy hét millió, sem oktatásban, sem alkalmazásban részt nem vevő európai fiatal érdekében meghozni döntéseket. Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés előfinanszírozási forrásainak növelése egy milliárd euróval mindenképpen megalapozott és időszerű lépés. Támogatom az erről szóló parlamenti határozat elfogadását, ugyanakkor tudatosítani kell, hogy az eredmények eléréséhez egyszerre van szükség az európai szintű intézkedésekre, azok tagállami alkalmazására, és a fiatalok cselekvő hozzáállására is. Kötelességünk felhívni a fiatalok figyelmét az új lehetőségekre, tájékoztatni a nekik szóló programokról és mozgósítani őket, hogy vegyenek részt azokban. Lehangoló volt nézni, hogy a mai vita az Európai Parlamentben az eurószkeptikusok és populisták számára nem volt más, mint egy újabb lehetőség, hogy a mobilitás korlátozását kérjék az EU területén, ezáltal hamis megoldást kínálva a valós problémákra" – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.  Szerinte az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés forrásaiból finanszírozott, a tagállamokban elérhető programok – elsősorban az Ifjúsági Garancia – önmagukban nem teremtenek új munkahelyeket, hanem csökkentik a szakadékot a munkaerő-piaci elvárások és a munkát kereső fiatalok képesítése, kompetenciája között. Winkler Gyula úgy véli, a gazdasági növekedés beindítását célzó intézkedések, a cégeknek szóló, versenyképességet növelő programok segíthetnek az új munkahelyek létrehozásában, amelyeket elsősorban a fiataloknak kellene elfoglalni.

 

Az egy milliárd eurós forrásnövelés Románia esetében 31,8 milliót jelent az eredeti 1,5 millió euró helyett. A hozzáférés feltétele, hogy véglegesítsék az Emberi Erőforrás Operatív Programot, megtörténjen a pályázati útmutató operatív előkészítése és a teljes adminisztratív keret kialakítása a fiataloknak szóló pályázatok lebonyolításához. Románia egyike a húsz tagállamnak, amely 2015-ben részesül az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés megnövelt forráskeretéből. Az EP-képviselő szerint Romániának mindent meg kell tennie, hogy minél hamarább elindítsa az ehhez kapcsolódó projekteket.

 

A NEET fiatalok (Not in Education, Employment or Training, azaz olyan 16 és 25 év közötti fiatalok, akik sem oktatásban, sem képzésben nem részesülnek, és nem is dolgoznak) aránya 2013-ban Romániában 17,2 százalék, míg az európai átlag 13 százalék volt. Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésen keresztül finanszírozott fontosabb intézkedések célja elsősorban segíteni a szakmaválasztásban, tanácsadás, személyre szabott támogatás a munkahelykeresésben, gyakornoki és inas programok lebonyolítása, valamint új cégek létrehozásának támogatása.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.