Turos Lóránt: jótékony hatásai lehetnek az egységes bértörvénynek

2017.04.27. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Turos Lóránt: jótékony hatásai lehetnek az egységes bértörvénynek

Jó eséllyel kiküszöbölhetők lesznek a közalkalmazottak bérezéseiben jelenleg megjelenő anomáliák és egyenlőtlenségek, amennyiben az egységes bértörvénytervezet zöld utat kap – fogalmazott Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora azt követően, hogy a kormánypárti képviselők április 24-én a szenátusban iktatták a tervezetet a szenátusban. A törvénytervezetet elsőként a felsőházban tárgyalják majd.

Ha a törvény gyakorlatba ültetése a normák betartásával zajlik, akkor annak jó eséllyel jótékony hatásai lehetnek mind a gazdaságra, mind pedig a foglalkoztatottságra. A lépcsőzetes béremelések hatására Románia elkezdheti a tényleges felzárkózást az uniós bérekhez, másrészt a vásárlási kedv növekedésének köszönhetően több pénz folyhat be az államkasszába. A törvényben foglalt béremelések másik jótékony hatása az lehet, hogy az állami munkahelyek is hasonlóan vonzóak lesznek, mint a magánszektor által biztosított állások. Ez pedig nagy segítség egy önkormányzat vagy egy állami intézmény számára. A tapasztalat Szatmár megyében is azt mutatja, hogy számos önkormányzat szakemberhiányban szenved, amelynek egyik fő oka az alacsony bérezés” – véli Turos.

Az RMDSZ szenátora kiemelte, hogy az egységes bértáblának azt a vezérfonalat kell követnie, amely az RMDSZ parlamenti programjában célként szerepel. A közigazgatásban is kiszámítható életpályamodellt kell létrehozni, hiszen csak az a munkahely tud perspektívát nyújtani, amelyben a vonzó bérezés mellett a fiatal munkaerő is szívesen vállal állást.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.