Ülésezett az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa

2014.07.14. | Mezőgazdaság , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ülésezett az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa

Július 14-én Brüsszelben ülésezett az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa, ahol Romániát Nagy Péter Tamás, az RMDSZ mezőgazdasági államtitkára képviselte.

A találkozón a tagállamok mezőgazdasági miniszterei megvitatták az EU tejágazatának helyzetét tekintettel arra, hogy 2015-ben megszűnik a tejkvótarendszer. Tizenkét tagállam (pl. Németország, Hollandia, Sapnyolország) kérte a kvótarendszer kivezetéséről szóló, már korábban elfogadott szabályok megváltoztatását annak érdekében, hogy ne kelljen kvótatúllépésük miatt illetéket fizetniük. Másik tizenkét tagállam, köztük Románia és Magyarország fellépésének köszönhetően azonban a javaslatot elutasították. „ A javaslat elfogadása esetén a kvótát túllépő tagállamok termelői kedvező helyzetbe kerültek volna. Az illetékfizetési kötelezettség eltörlése esetén tovább csökkentették volna tejáraikat, azok a tagállamok termelői pedig –beleértve a romániai tejtermelőket is-, akik nem lépték túl az előírt kvótamennyiséget várhatóan versenyhátrányba kerültek volna”– nyilatkozta Nagy Péter Tamás.

 

A közösségi tejágazat 2008-ban elfogadott szabályozása 2015. március 31-ig írja elő a tagországonként maximálisan exportálható tej mennyiségét. A kvótát túllépő országok illeték megfizetésére kötelezettek, amely a még hátralévő időszakban egyes becslések szerint akár több mint 500 millió euró is lehet.

 

A tejkvóta-rendszer mellett az ökológiai termelés fejlesztéséről tárgyaltak a mezőgazdasági miniszterek. Románia például ennek érdekében támogatja a hagyományos vetőmagok használatát, az ökológiai termékek minőségének garantálása érdekében pedig az ellenőrzési rendszer megerősítését, az évek ellenőrzését javasolja.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.