Vincze Loránt: A közösség ereje a legnagyobb értékünk

2014.03.15. | Marosvásárhely , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt: A közösség ereje a legnagyobb értékünk

A közösség erejének fontosságát hangsúlyozta Marosvásárhelyen tartott ünnepi beszédében Vincze Loránt, párhuzamot vonva az 1848-as csataterek, valamint a jogainkért folytatott mai harcok különböző helyszínei között. Az RMDSZ marosvásárhelyi, valamint Maros megyei szervezete által rendezett postaréti megemlékezésen az európai parlamenti képviselőjelölt szónoklatában kiemelte, konokul és kitartóan követeljük a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatát, az igazi kétnyelvű utcanévtáblákat, mindenütt használni akarjuk anyanyelvünket, ahol erre törvény adta lehetőségünk van, kérjük az önrendelkezést, a kulturális autonómiát és Székelyföld területi autonómiáját.

„Ma is vannak csatatereink, ahol érdekképviseletünk, az RMDSZ immár 25 éve helyt áll. Csataterünk a polgármesteri hivatalok és a különböző intézmények, ahol jogainkat érvényesíteni kívánjuk. Csatatér a bíróságok, ahol magyar emberek a közösség igazáért küzdenek. Ma is védekezni kényszerülünk, gyakran házról-házra, zászlóról-zászlóra. A mi csataterünk Bukarest, az ország parlamentje, ahol a többséget kell választottainknak meggyőzniük arról, hogy magyar közösségünk önrendelkezést akar és biztonságban szeretné tudni meglévő jogait, és Románia kormánya, amelyben anyagi forrásokat kívánunk Erdély fejlesztésére irányítani. A mi csataterünk Európa, Brüsszel, ahol az őshonos kisebbségek iránti közöny ellen harcolunk, ahonnan a közösségünk boldogulásához, fejlődéséhez szükséges pénzalapokról döntünk” – emlékeztetett Vincze Loránt.

 

Az ünnepi szónok szerint március 15-e üzenete 166 év távlatából is, hogy egyetlen csatateret sem adhatunk fel, egyetlen helyszínről sem vonulhatunk vissza, magyar érdekképviseletünket meg kell őriznünk.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.