Vőfélyek vetélkedtek Diószegen

2012.12.03. | Parlamenti választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vőfélyek vetélkedtek Diószegen

 

Péntek este nagyszabású Vőfélytalálkozót szerveztek Bihardiószegen, a Helyi Önkormányzat, a Diószegi Fiatalok Szövetsége (DIFISZ) illetve a helyi nyugdijasok, Őszi Napsugár nevű szervezete. A színültig megtelt Kultúrotthon nézőserege egy tradicionális lakodalomnak lehetett részese, ahol, a tradiciókat is tiszteletben tartva, volt fiatal házasuló pár, násznép, táncosok, lakodalmas zenészek. Az estet Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere nyitotta meg, büszkén kiemelve, hogy az esemény rendhagyó és hiánypótló is, hatalmas érdeklődesre valo tekintettel indokolt, hogy szervezzenek máskor is hasonló eseményeket. Biró Rozália RMDSZ-es szenátorjelölt köszöntőjében elmondta, hogy a vidéki környezetben oly kedvelt vőfély szerepkör mennyire fontos, őrizni és ápolni kell ezt a szokást, hiba lenne elfeledni hagyni a modern kor elvárásai mellett. Az eseményre 13 vőfély nevezett be, külömböző versenyszámokban mérethették össze képességeiket, mindvégig odafigyelve a tradicionálisan elvárt fordulatokat, szokások. A Reggel 8 óráig tartó "lakodalom" alatt átadák a vőfályeknek a részvételi okleveleket, mely során minden résztvevő győztesként lett megünnepelve, akik ugyanakkor  biztositották a szervezőket hogy a következő alkalommal is elfogadják a meghivast.


Biró Rozália RMDSZ-es szenátorjelölt szombati megyejáró körútja alkalmából Biharvajdán és Bihrfélegyházán kopogtatott, elkísérte őt Kelemen Zoltán polgármester, nagy létszámban a helyi szervezet választmányi tagjai, de csatlakozott stábjához néhány önkéntes anyaországi és felvidéki fiatal. A személyes találkozók alkalmával a lakosok elmondták a szenátor-jelöltnek, hogy ismerik és elismerik az RMDSZ tevékenységét, szükséges szerintük, hogy a december 9-i választásokon jó eredményt érjen el, hiszen kormányra kell jutni az elkezdett infrastruktúrális fejlesytések folytatásához.

Béres Csaba Székelyhídi polgármesterrel közösen köszöntötte a kágyai kultúrotthonban összegyűlteket, ahol a Nagyvárad Táncegyüttes Adventi Játékok című produkcióját követően kiderült: folytatódnak a beruházások a környező falvakban is, hiszen egy jó csapat tevékenykedik mint helyi, mint megyei szinten.

A kora esti órákban egy kötetlen találkozón is részt vett Biró Rozália, Érmihályfalván találkozott a kisrégió ifjúsági vezetőivel. Nagy Károly ÉRMISZ elnök bevezetőben a fiatalok lehetőségeiről beszélt, kiemelve az itthonmaradáshoz szükséges kezdeményezéseket, munkahely teremtés fontosságát. Nyakó József érmihályfalvi polgármester az idősebbek és a fiatalabbak közötti komunikáció fontosságát hangsúlyozta, amely nélkül a generációk közötti kapcsolat általánosságokban nyilvánul csak meg. Biró Rozália szenátor jelölt a fiatalok térnyeréséről, a társadalomban vállalt szerpükről beszélt, megköszönve nekik, hogy oly aktívan kiveszik részüket a közösségépítésben. A találkozón a helyi MIDESZ és ÉRMISZ tagok mellet Szalacsról, Érsemjénből és Érkörtvélyesről voltak jelen a helyi ifjúsági szervezetek képviselői.

A kampánykörútját Biró Rozália jelölt az érmihályfalvi kultúrotthonban zárta, az Adventi játékok kezdésekor üdvözölte a mihályfalviak kitartását és tenni akarását a közösségéert, és megkérte őket, hogy a tavaszi helyhatósági választásokon RMDSZ által elkezdett építő folyamatot folytasság a vasárnapi parlamenti választások alkalmával is. Nyakó József polgármester a bizonytalan, otthonmaradásra hajlamosakat szólította meg, kiemelve, hogy azok passzivitása nemcsak gyengítheti a magyar képviseletet országos szinten, hanem gyengítheti a város kezdeményezéseinek sikerességét is.


Advent vasárnapján számos eseményen vett részt megyeszerte Biró Rozália RMDSZ-es szenátor-jelölt.

Elsőként Monospetriben nyitotta meg a II. Adventi Kórustalálkozót, ahol a megyéből érkezett csapatok és zok szurkolói megtöltötték a falu új kultúrotthonát. Barcui Barna Vedresábrány polgármestere köszöntőjében üdvözölte a jelenlévőket, kiemelve, hogy a tavalyinál most még többen jöttek el közösen ünnepelni. Biró Rozália szenátor-jelölt szerint a dal szeretete Advent idején különösen szépen cseng, reményét fejezte ki, hogy a hasonló kezdeményzések a közösséget erősítik és összefogják.

Érszöllősön is nemrég adtak át a felújított kultúrotthont, amelynek dísztermében ezúttal a Szigligeti Színház Tűzoltó című darabját mutatták be, szépszámú közönség előtt. Beke László polgármester az RMDSZ fontos szerepét hangsúlyozta, amely nélkül az utóbbi évek megvalósulásai a településen nem jöhettek volna össze. Biró Rozália szenátor - jelölt a közösség összetartó erejéről beszélt, amely meglátása szerint a külső veszély éreztével megerősödik. Kérte a jelenlévőket, minnél nagyobb arányban menjenek el szavazni december  9-én, hiszen a többségiek magas részvétele gyengítheti a magyarok képviseletét a parlamentben.

Érsemjéni kultúrotthonban a Control Dance előadását láthatta a közönség, amelyen Balazsi József polgármester sajnálatát fejezte ki az egy nappal korábbi tüntetés miatt, ahol is semjéniek tüntettek a szomszéd faluban a településen végbe ment  fejlesztések miatt. Meglátása szerint a a szomszédra való irigykedés, sem a megosztás nem járható út. Biró Rozália szenátor-jelölt szerint szükség van a jó példákra, Semjén pedig egy ilyen jó példa a térségben. Pont ezért hiba ha igaztalanul vádolják a politikai felek egymást, sokkal inkább az eddig elért eredményeket kell összehasonltani, ezalapján meghozni a helyes döntést a szavazás pillanatában.

A nap végére Bors Kultúrotthonában volt jelen a szenátor-jelölt, ahol a Tini Dance Center táncos fiataljai léptek fel, remek hangulatot teremtve. Bátori Géza polgármester és Biró Rozália szenátor jelölt is a színpadon voltak a záró táncnál, ahol kicsik és nagyocskák együtt táncoltak. Biró Rozália szerint a hasonló élmények nemcsak a gyermekek számára, hanem a felnőtteknek is nagy élményt jelentenek, a remek pedagógusoknak köszönhetően csapatszellemet és akaraterőt váltanak ki a csoportos foglalkozások. Advent idején ezek a dalok és táncok különös hangulatot formálnak, amikor az emberek lelke is megcsillan, ettől leszünk többek.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.