Winkler: A kölcsönösség elve vezérelje az EU-Kína kereskedelmi politikát

2012.05.23. | gazdaság , Európai Unió , Külkapcsolatok

A kölcsönösség elve kell hogy vezérelje az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi politikát – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki az EPP részéről árnyékjelentéstevőként vett részt vett az EU-Kína, kiegyenlítetlen kereskedelem? címet viselő jelentés összeállításában, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban (INTA). A jelentést szerdán fogadta  el az Európai Parlament Strasbourgban ülésező plénuma.

„Közismert az EU piacainak nyitottsága, ami a kereskedelmi akadályok legnagyobb részének felszámolását és a közberuházásokban való részvétel lehetőségét illeti. A kereskedelmi egyensúlyvesztés az EU hátrányára történik, ez csak akkor hozható  helyre, ha a kínai fél a viszonosság jegyében hozza meg intézkedéseit, ez az egyetlen járható út a kétoldalú kereskedelem  fenntartható növekedésének elérésére, de az EU- Kína közötti gazdasági kapcsolatok javulásának érdekében is” – magyarázta Winkler Gyula  kedd este a jelentés vitáján.

Az RMDSZ EP-képviselője szerint egy sor vitatott téma van a Kínával fenntartott kapcsolatban, amelyek esetében az európai fél nemcsak ígérgetéseket, hanem konkrét lépéseket vár.„Ilyen például az európai cégek részvétele a kínai közbeszerzési pályázatokon, a vállalatok megalapításának könnyítése, a szellemi tulajdon tiszteletének növelése” – mondta Winkler Gyula.

A EU-Kína, kiegyenlítetlen kereskedelem? című jelentés rámutat arra, hogy  bár Kína több mint tíz éve tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek, a kereskedelem és a belső piac liberalizálását érintő intézkedések az elvárások alatt teljesítődtek. A jelentés felkéri az Európai Bizottságot, hogy az év végéig terjesszen elő egy javaslatot azokról a konkrét lépésekről, amelyeket a kínai félnek teljesíteni kell azelőtt, hogy az EU elismerje Kína piacgazdasági státusát.

„Jelen pillanatban az EU-Kína közötti kapcsolat intézményes kerete rendkívül bonyolult, de ugyanakkor redundáns is annak köszönhetően, hogy a legtöbb tagállamnak megvannak a maga párhuzamos intézményei. Az Európai Uniónak egységes hangon kellene szólnia, a kínai kapcsolatot, de  általában a feltörekvő államokkal való kapcsolatot illetően”-  összegzett Winkler Gyula.

Az Európai Unió a kínai exportnak az egyik kiemelt célpontja, míg Kína az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere. 2010-ben a EU-Kína közti kereskedelmi forgalom elérte a 395 milliárd eurót, azonban 1997-től a kereskedelmi mérleg a két partner között a kínai fél javára billent, míg az európai fél kereskedelmi deficitet regisztrál. Ez a hiány európai részről 2010-ben elérte a 168 milliárd eurót. A szerdán elfogadott jelentés szerint  – csak 2010-ben – több mint egy milliárd euró értékben állítottak meg az EU határainál Kínából származó, hamisítottnak tartott terméket.