Winkler: Egységes fellépést a megszerzett jogok védelmében - Az RMDSZ-küldöttsége a FUEN moszkvai kongresszusán

2012.05.17. | Kisebbségvédelem , FUEN
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az európai kisebbségeknek egységeseknek kell lenniük, hiszen a megszerzett jogok bármikor veszélybe kerülhetnek, a hosszú harcok árán megszerzett kisebbségvédelmi eszközöket adminisztratív döntésekkel vissza lehet vonni. Erre riasztó példa mindaz, ami Romániában az elmúlt három hétben történt – figyelmeztetett Winkler Gyula az RMDSZ európai parlamenti képviselője Moszkvában, az Európai Nemzetiségek Föderatív uniója (FUEN) 57. kongresszusán.

Az Európa több mint húsz országából érkező 150 küldött előtt mondott üdvözlő beszédében Winkler Gyula kiemelte, hogy az európai kisebbségeknek szükségük van a FUEN-re, Európa legnagyobb és legbefolyásosabb kisebbségi ernyőszervezetére és egymás partnerségére, hogy kettős céljukat érvényesítsék. „Egyrészt bővítenünk kell az Európai Unióban és a tagállamokban, valamint az Európai Tanács országaiban a kisebbségi jogokat, az anyanyelvhasználat, a közösségi autonómiaformák, az oktatás és a kultúra területén. Másrészt meg kell őrizniük a kivívott jogokat, ami állandó készenlétet jelent a kisebbségi közösségek és szervezetek számára. Romániában néhány napja megtapasztalhattuk, hogy az új kormánytöbbség első intézkedése egy megszerzett kisebbségi jog eltörlése volt” – utalt a képviselő a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetére, majd hozzátette: “1996 óta ez az első romániai kormány, amelynek programjában nincsen kisebbségi fejezet. Közben a készülő parlamenti választási törvény módosítása, a másfél milliós romániai magyar közösség parlamenti képviseletét gyengítené, a régióátszervezési terv pedig a tömbben élő székelyföldi magyarokat szabdalná szét közigazgatási értelemben. Nem hagyhatjuk, hogy mindez megtörténjen, európai kisebbségekként sikerünk kulcsa az összefogás, a közös fellépés, az egymásra figyelés és az állandó készenlét”.

A FUEN moszkvai kongresszusa az RMDSZ javaslatára szombaton határozati javaslatot fogad el a megszerzett kisebbségi jogok védelméről. Az ülésen Tabajdi Csaba, az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi csoportjának elnöke előadásában a jogérvényesítés esélyeit ismertette, elsőként a frakcióközi csoport saját indítványát említette, amely az európai kisebbségi jogok összefoglalását célozza, másodikként a roma stratégia mintájára kisebbségi keretstratégia elfogadását, harmadikként pedig európai állampolgári kezdeményezés indítását, amely kisebbségi irányelv elfogadását kéri az Európai Bizottságtól. Utóbbi témáról a kongresszus az RMDSZ előterjesztését követően pénteken délután szervez vitát. A rendezvényen a kisebbségi szervezetek képviselői mellett jelen vannak az Európai Tanács és európai partnerszervezetek képviselői. Az RMDSZ-t a FUEN kongresszuson Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők, valamint Vincze Loránt nemzetközi titkár képviselik.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.